Byen er Zürich!

Oslo faller på lista over verdens beste byer. Hvilken by syns du er best - send inn ditt forslag!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo rangeres som verdens 15. beste by å bo i, men faller tre plasser i forhold til i fjor, ifølge en ny undersøkelse.

Oslo scorer 103,5 poeng i den nye levekårsindeksen til konsulentselskapet William M. Mercer, og det er et halvt poeng lavere enn i fjor.

Oslo må dermed se seg slått av de andre nordiske hovedstedene. København og Helsingfors deler 6. plass med 105 poeng, og Stockholm er på 12 plass med 104 poeng.

Av verdens 30 beste byer, ligger 17 i Europa. Listen toppes av sveitsiske Zürich med 106,5 poeng, og følges av østerrikske Wien og canadiske Vancouver på de neste plassene.

Listen bunnes av Brazzaville i Kongo, med 27,5 poeng.

Det internasjonale konsulentselskapet William M. Mercer utarbeider hvert år levekårsindeksen på oppdrag av private og offentlige selskaper, som bruker listen til å beregne utenlandstillegg for sine ansatte. Utgangspunktet for indeksen er New York, som måler 100.

Krim og kultur

Indeksen utarbeides på grunnlag av 39 ulike levekårskriterier. De viktigste er demokrati, kriminalitet, helsetilbud, utdanningsnivå, kulturtilbud, forurensning, offentlige tjenester og tilgang på forbruksvarer.

- I gjennomsnitt har levestandarden økt noe siden i fjor, men forskjellene mellom topp og bunn er fortsatt store, kommenterer Slagin Parakatil, som er seniorforsker ved Mercer og ansvarlig for undersøkelsen.

- Grunnleggende økonomisk trygghet, hygiene og personlig sikkerhet er det som skiller mest, og som ofte mangler i u-land. Forskjellene vokser som følge av økonomisk og politisk ustabilitet, sier Parakatil.

Ingen terroreffekt

Til tross for terrorangrepene i USA, er det ikke målt noe fall i levekårsindeksen i USA. New York har tvert om hoppet opp tre plasser til 41. plass fra i fjor.

Det største fallet i indeksen i Vest-Europa har Skopje i Makedonia, som faller fra 153. til 165. plass på grunn av politisk ustabilitet i landet.

Tel Aviv regnes som den beste byen å bo i det ustabile Midtøsten, plassert på 87. plass med 82,5 poeng.

Oslo 10. renest

Ifølge undersøkelsen er Oslo verdens tiende reneste by å bo i. Mercer har vurdert luftkvalitet og effektiviteten til alle de 215 byenes avfalls- og kloakksystemer. Oslo oppnår 149,5 poeng.

Miljølisten toppes av Calgary i Canada (166), og deretter Honolulu på Hawaii (161,5) og Helsingfors (158).

Mens Oslo igjen må se seg slått av den finske hovedstaden, deles 10. plassen med Stockholm, og København havner på 17. plass med 145,5 poeng.

Mexico by bunner listen med 29,5 poeng.

Athen er verst

Mens de nordiske byene jevnt over scorer høyt på Mercers miljøindeks, er det flere europeiske byer som havner påfallende langt nede på listen. Paris er på 84. plass, Roma er på 98. plass og London er helt nede på 102. plass. Aller verst i Vest-Europa er Hellas' hovedstad Athen, på 196. plass med en miljøindeks på 64,5 poeng.

- Dette er voksende byer som har problemer med å utnytte kollektivtrafikken og har høy biltrafikk. Søppelsystemene er også under press i disse byene, kommenterer Parakatil.

(NTB)

Se også: Mercers pressemelding

BRA>//g> i Oslo, ihvertfall om sommeren.