- Byen falt som et fly uten motor

En halv million mennesker flykter nå fra Mosul etter at den fryktede islamistgruppa ISIL tok over byen.

VOLDSOMME KAMPER:  Irakiske barn sjekker ut en nedbrent bil. LIke bortenfor er voldsomme kamper mellom irakiske sikkerhetsstyrker og den al-Qaida-linkede gruppa ISIL, som nå har tatt over byen Mosul. Foto: Reuters/Scanpix
VOLDSOMME KAMPER: Irakiske barn sjekker ut en nedbrent bil. LIke bortenfor er voldsomme kamper mellom irakiske sikkerhetsstyrker og den al-Qaida-linkede gruppa ISIL, som nå har tatt over byen Mosul. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en militær offensiv uten sidestykke har islamistene i Den Islamske Staten i Irak og i Levanten (ISIL) flyttet sine styrker fra Syria, hvor de til dels er nedkjempet, og inntatt store og viktige områder i Nord-Irak. Natt til i går tok gruppa kontroll over byen Mosul.

- Byen falt som et fly uten motor, sier en forretningsmann fra Mosul som flyktet fra byen til Erbil i Kurdistan.

- De (islamistene) skjøt med sine våpen i lufta, men ingen skjøt mot dem, sier han, ifølge The Guardian.

Katastrofe for USA Den islamistiske gruppa ISIL har flyttet styrker fra Syria til det nordlige Irak i rekordfart. ISILs folk har knapt møtt noen motstand fra irakiske styrker.

Dette er en katastrofe, ikke bare for statsminister Nouri al-Maliki, som ble valgt på et løfte om å knuse islamistene uten nåde. Dette er også et forferdelig tilbakeslag for USA.

De raske bevegelsene og organisasjonen til den ytterliggående gruppa har sendt sjokkbølger utover hele Midtøsten. Irakiske myndigheter tror de teller rundt 6000 krigere inne i Irak, men tallet kan godt være flere tusen høyere, fordi det er lett å krysse den gjennomhullede grensa til Syria.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer