VOLDSOMME KAMPER:  Irakiske barn sjekker ut en nedbrent bil. LIke bortenfor er voldsomme kamper mellom irakiske sikkerhetsstyrker og den al-Qaida-linkede gruppa ISIL, som nå har tatt over byen Mosul. Foto: Reuters/Scanpix
VOLDSOMME KAMPER: Irakiske barn sjekker ut en nedbrent bil. LIke bortenfor er voldsomme kamper mellom irakiske sikkerhetsstyrker og den al-Qaida-linkede gruppa ISIL, som nå har tatt over byen Mosul. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

- Byen falt som et fly uten motor

En halv million mennesker flykter nå fra Mosul etter at den fryktede islamistgruppa ISIL tok over byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en militær offensiv uten sidestykke har islamistene i Den Islamske Staten i Irak og i Levanten (ISIL) flyttet sine styrker fra Syria, hvor de til dels er nedkjempet, og inntatt store og viktige områder i Nord-Irak. Natt til i går tok gruppa kontroll over byen Mosul.

- Byen falt som et fly uten motor, sier en forretningsmann fra Mosul som flyktet fra byen til Erbil i Kurdistan.

- De (islamistene) skjøt med sine våpen i lufta, men ingen skjøt mot dem, sier han, ifølge The Guardian.

Katastrofe for USA Den islamistiske gruppa ISIL har flyttet styrker fra Syria til det nordlige Irak i rekordfart. ISILs folk har knapt møtt noen motstand fra irakiske styrker.

Dette er en katastrofe, ikke bare for statsminister Nouri al-Maliki, som ble valgt på et løfte om å knuse islamistene uten nåde. Dette er også et forferdelig tilbakeslag for USA.

De raske bevegelsene og organisasjonen til den ytterliggående gruppa har sendt sjokkbølger utover hele Midtøsten. Irakiske myndigheter tror de teller rundt 6000 krigere inne i Irak, men tallet kan godt være flere tusen høyere, fordi det er lett å krysse den gjennomhullede grensa til Syria.

Startet i 2007 Den Islamske Staten i Irak og i Levanten, forkortet ISIS på engelsk, oppsto i kamp mot USAs styrker i Irak i 2007. De hadde stor framgang på slagmarkene i det nordlige Syria i slutten av 2012.

FRYKT:  De voldsomme kampene i Nord-Irak skaper enorm frykt og har fått så mange som en halv millioner mennesker på flukt. Blant dem er også en rekke soldater fra den irakiske hæren. Foto: Reuters/Scanpix
FRYKT: De voldsomme kampene i Nord-Irak skaper enorm frykt og har fått så mange som en halv millioner mennesker på flukt. Blant dem er også en rekke soldater fra den irakiske hæren. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Men i de siste månedene har de lidd nederlag i kamp mot både islamistiske og moderate krefter i den syriske opposisjonen som har jagd dem ut av byene Aleppo og Idlib.

Etterpå har de erobret et større landområde fra al-Bab i Syria gjennom den lovløse ørkenen helt i øst og inn i fylket Anbar i Irak, hvor de har tatt byene Falluja og Ramadi. De irakiske regjeringsstyrkene har ikke klart å stoppe dem.

Overraskelsesangrep Tirsdag inntok de Mosul, Iraks nest største by, nesten uten motstand. Nå er hele fylket Ninive på deres hender, og de har tatt store deler av det oljerike fylket Kirkuk og deler av fylket Salahiddin.

Det virker som om full forvirring har hersket blant regjeringsstyrkene. Angrepet har kommet overraskende, all etterretning må ha sviktet og det virker som om soldatene hadde fått ordre om å ikke sette seg til motverge, ifølge folk på stedet. Mange tok av seg uniformene og flyktet inn i det kurdiske området.

Fengslene ble tømt. Folk i gule fangedrakter løp rundt i gatene i Mosul. Opprørerne, som hadde løslatt dem, hyllet fangene. Hundrevis av islamister løp rundt med våpen i gatene. Noen viftet med deres svarte flagg, og det svarte flagget vaiet også over noen offisielle bygninger.

En halv million på flukt Så mange som 500 000 mennesker er nå tvunget på flukt fra den irakiske byen Mosul, ifølge International Organization for Migration, melder BBC.

Irakiske sikkerhetsstyrker og politi er blant menneskene som nå er på flukt etter at Mosul falt til opprørerne.

FLYKTER FRA VOLDEN:  Familier fra byen Mosul er nå på flukt etter at den beryktede islamistgruppa ISIL har tatt over byen. Her er mennesker som venter på å komme seg forbi en sjekkpost i utkanten av byen Erbil. Så mange som en halv million mennesker rapporteres nå å være på flukt. Foto: Azad Lashkari/Reuters/Scanpix
FLYKTER FRA VOLDEN: Familier fra byen Mosul er nå på flukt etter at den beryktede islamistgruppa ISIL har tatt over byen. Her er mennesker som venter på å komme seg forbi en sjekkpost i utkanten av byen Erbil. Så mange som en halv million mennesker rapporteres nå å være på flukt. Foto: Azad Lashkari/Reuters/Scanpix Vis mer

- Alle militære enheter har nå forlatt Mosul, og innbyggerne er på flukt (mot Kurdistan), sier en irakisk offiser, ifølge avisa Le Monde.

Øyenvitner forteller at soldater og politifolk la på flukt, etter først å ha skiftet til sivil.

— Hærstyrkene kastet fra seg våpnene, skiftet klær, forlot kjøretøyene sine og dro fra byen, forteller Mahmud Nuri til nyhetsbyrået AFP. Han var også på vei bort fra Mosul tirsdag.

Stort krigsbytte Den irakiske statsministeren har nå bedt parlamentet om å erklære unntakstilstand i landet.

Onsdag forsøkte opprørene også å overta byen Baiji, der landets største oljeraffineri ligger. 250 soldater som voktet raffineriet skal ha overgitt seg, men seinere meldte den statlige fjernsynskanalen Iraqiya at Iraks sikkerhetsstyrker hadde «renset Baiji for ISIL».

De «hellige krigerne» har etter alt å dømme fått med seg et stort krigsbytte. Dette gjelder alle slags våpen som de har kunnet ta med seg fra militære lagre. I tillegg har de antakelig fått med seg penger for et par milliarder norske kroner.

Impotent politi Ifølge al Jazeera var det rundt 1 300 ekstremister som tok kontroll over Mosul natt til tirsdag. De nedkjempet politi og sikkerhetsstyrker, og tok kontroll over flere politistasjoner og byens flyplass. De stormet regjeringsbygninger, og satte fri 2400 fanger.

TØFF TUR:  Dette er en av de mange tusen familiene som nå er på flukt fra Mosul. Her avbildet ved et sjekkpunkt ved Erbil. Foto: Reuters/Scanpix
TØFF TUR: Dette er en av de mange tusen familiene som nå er på flukt fra Mosul. Her avbildet ved et sjekkpunkt ved Erbil. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Politiet får nå kritikk for å ha gitt seg over for lett. Osama al-Nujaifi, presidenten i det irakiske parlamentet, og broren til guvernøren i Ninive, sier at politiet ikke gjorde sin plikt da de ga opp kampen mot de islamistiske krigerne.

Men det forandrer ikke virkeligheten, at Mosul, en by med 1,8 millioner innbyggere, er erobret av islamistiske krigere. Og at bare en urban krig, med kamp fra gate til gate, ser ut til å kunne være  måten byen kan gjenerobres på av myndighetene.

Voldelig og sekterisk På arabisk er denne bevegelsen kjent som DA'ICH (Dawla Islamiyya fi Iraq wa Chaam). Grunnleggeren, Abu Bakr al-Baghdadi, forsøker å framstå som etterfølgeren til Osama bin-Laden. Men dette er ikke en del av al-Qaida, som ikke vil ha noe med dem å gjøre i Syria. Det er den mest voldelige og sekteriske av alle de islamistiske gruppene som kjemper i dette forvirrende og opprørte politiske landskapet.

Gruppa har tiltrukket seg «hellige krigere» fra alle kanter av verden. Auraen av religiøs pietet og ryktet som særdeles voldelig har tiltrukket seg særlig mange unge og radikale islamister.

BERYKTET GRUPPE:  Dette bildet er hentet fra en av de mange youtube-videoene av de islamistiske gruppene som har herjet i Syria og i deler av Irak. Mannen på bildet skal tilhøre gruppa Anbar-løvene, som er tilknyttet ISIL. Gruppa er beryktet, og i fjor tok til og med al-Qaida avstand til ISIL. Foto: Afp/Scanpix
BERYKTET GRUPPE: Dette bildet er hentet fra en av de mange youtube-videoene av de islamistiske gruppene som har herjet i Syria og i deler av Irak. Mannen på bildet skal tilhøre gruppa Anbar-løvene, som er tilknyttet ISIL. Gruppa er beryktet, og i fjor tok til og med al-Qaida avstand til ISIL. Foto: Afp/Scanpix Vis mer