EN FORSVUNNEN BY: Byen Thonis Heracleion forsvant under sjøen i det åttende århundreet. De siste årene er den blitt gjenoppdaget. Video: Franck Goddio / Hilti Foundation http://bit.ly/18oxU8R class="toggle">Vis merVis mer Vis mer

Byen forsvant sporløst under havet. Her gjør de utrolige funn

Kolossale statuer, smykker og skipsvrak 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Få hadde hørt om byen Thonis Heracleion. Det var før de bemerkelsesverdige funnene som har skjedd i løpet av de siste årene.

Se videoen over

Byen ble grunnlagt for rundt 2 700 år siden, omtrent 24 kilometer fra byen Alexandria i Egypt. Byen var en viktig havn for flere land, og et knutepunkt for internasjonal handel.

Byen ble mest sannsynlig stiftet rundt det 800. århundre f.Kr, og undergikk store naturkatastrofer, helt til den sank fullstendig ned i dypet av middelhavet i det åttende århundre e.Kr.

Det var ikke én enkel naturkatastrofe, som et jordskjelv, tsunami eller stigende havnivå som gjorde byen fortapt, men en kombinasjon av alle.

Ingen spor igjen

Navnet på byen var nesten slettet fra menneskehetens minne, og bare bevart i antikke klassiske tekster og sjeldne inskripsjoner som ble funnet på land av arkeologer.

Før den ble oppdaget i 2000 av European Institute for Underwater Archaeology, ledet av Franck Goddio, var det ingen fysiske rester igjen av byen.

Men med tekniske redskaper, har Goddio og teamet hans, i samarbeid med Egyptian Supreme Council of Antiquities, kunnet lokalisere, kartlegge og grave opp deler av byen Thonis Heracleion, som ligger 6.5 kilometer fra dagens kystlinje.

Gjenstandene som ble gravd opp illustrerer byens storhet: Kolossale statuer, inskripsjoner, smykker, og skipsvrak.

Franck Goddio fortalte The Guardian at det de har hentet opp bare er en liten del av det store bildet.

- Det vi vet er bare en fraksjon. Vi har nettopp startet.

Oppgravingen har også løst en historisk gåte: At Heracleion og Thonis var en og samme by med to navn - Heracleion for grekerne, og Thonis for egypterne.