Byen forsvant sporløst under havet. Her gjør de utrolige funn

Kolossale statuer, smykker og skipsvrak 

EN FORSVUNNEN BY: Byen Thonis Heracleion forsvant under sjøen i det åttende århundreet. De siste årene er den blitt gjenoppdaget. Video: Franck Goddio / Hilti Foundation http://bit.ly/18oxU8R class="toggle">Vis merVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Få hadde hørt om byen Thonis Heracleion. Det var før de bemerkelsesverdige funnene som har skjedd i løpet av de siste årene.

Se videoen over

Byen ble grunnlagt for rundt 2 700 år siden, omtrent 24 kilometer fra byen Alexandria i Egypt. Byen var en viktig havn for flere land, og et knutepunkt for internasjonal handel.

Byen ble mest sannsynlig stiftet rundt det 800. århundre f.Kr, og undergikk store naturkatastrofer, helt til den sank fullstendig ned i dypet av middelhavet i det åttende århundre e.Kr.

Det var ikke én enkel naturkatastrofe, som et jordskjelv, tsunami eller stigende havnivå som gjorde byen fortapt, men en kombinasjon av alle.

Ingen spor igjen

Navnet på byen var nesten slettet fra menneskehetens minne, og bare bevart i antikke klassiske tekster og sjeldne inskripsjoner som ble funnet på land av arkeologer.

Før den ble oppdaget i 2000 av European Institute for Underwater Archaeology, ledet av Franck Goddio, var det ingen fysiske rester igjen av byen.

Men med tekniske redskaper, har Goddio og teamet hans, i samarbeid med Egyptian Supreme Council of Antiquities, kunnet lokalisere, kartlegge og grave opp deler av byen Thonis Heracleion, som ligger 6.5 kilometer fra dagens kystlinje.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer