Byen framstilles som et helvete

Svante (15) har for alvor satt Borås på kartet. Det er ikke navnebror Svante Stomberg like fornøyd med.

BORÅS: Den svenske byen med 75 000 innbyggere får gjennomgå på TikTok. Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock / Scanpix
BORÅS: Den svenske byen med 75 000 innbyggere får gjennomgå på TikTok. Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock / Scanpix Vis mer
Publisert

Brennende kirker, synkehull og zombier. Man skulle kanskje tro det var snakk om en dystopisk action-grøsser-scifi-film med The Rock et eller annet sted på rollelista, men så er altså ikke tilfellet.

Det er omtalen den lille svenske byen Borås i disse dager får på TikTok. Byen framstilles som et regelrett helvete på jord.

«Vikingarna»

Den smått bisarre trenden har fått en real viral behandling, og svenske Aftonbladet skriver at emneknaggen #Borås nå har notert seg for mer enn 180 millioner videovisninger.

Foto: TikTok
Foto: TikTok Vis mer

Trenden går som nevnt ut på å framstille Borås som et lite appellerende sted med falske videoer og bilder som virkemiddel.

Avisa har også vært i kontakt med en 15-åring de sier står bak den noe uvanlige svertekampanjen. Han heter for ordens skyld Svante.

- Jeg bestemte meg for å ta stemmer fra en kul person på Youtube som heter Håkan Lundström og gjøre stemmen hans mørkere. Jeg bryr meg ikke, men det er vel kult å ha fått så mange visninger, sier han.

For nettopp overfornevnte Lundström har også fått en utilsiktet rolle i dette siste kapittelet av internettets merkverdigheter.

Nesten hver eneste av de drøyt 8000 videoene med tilsvarende tematikk, har stemmen til Lundström som bakteppe. Låta som spilles er «Hälften så kär» - opprinnelig framført av norgesvennene i Vikingarna.

Foto: TikTok
Foto: TikTok Vis mer

Til motangrep

Hvorvidt de fiktive og dystopiske Borås-motivene faktisk har gjort noe med folks inntrykk av byen, vites ei. Likevel tar bydirektør Svante Stomberg ingen sjanser.

Han har valgt å gå til motangrep, og han har valgt samme form, samme medium og samme lydbilde.

I en TikTok-video slår Stomberg tilbake, og poserer foran en rekke av byens severdigheter. Så langt har klippet fått om lag 13 000 likerklikk, og er sett rundt 140 000 ganger.

- Jeg tror ikke et var meningen å drive en svertekampanje mot Borås. Klippene er tatt helt ut av sammenheng, og har ingenting med byen å gjøre, sier han ifølge Göteborgs-Posten, og passer på å ønske alle velkommen til å se med egne øyne.

Det kan det se ut som om han har rett i. Skal vi tro hans navnebror Svante (15), kunne det like gjerne gått ut over noen andre svenske byer.

- Jeg synes de burde ta det litt med ro. Dette er åpenbart bare en spøk. Jeg har aldri vært der, og jeg vurderte både Borlänge og Bollnäs i stedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer