Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Byen med 5000 innbyggere har hatt ti mord på ett år: - Hva i helvete skjer?

«Drapshovedstaden i New Zealand».

- HVA SKJER?: Byen Kaitaia i New Zealand har det siste året opplevd en kraftig økning i antall dødsfall. Bildet viser Cape Reinga, som ligger 10 mil nord for den lille byen. Fyrtårnet er en populær turistattraksjon i Northland-regionen. Foto: Guiziou Franck / Hemis
- HVA SKJER?: Byen Kaitaia i New Zealand har det siste året opplevd en kraftig økning i antall dødsfall. Bildet viser Cape Reinga, som ligger 10 mil nord for den lille byen. Fyrtårnet er en populær turistattraksjon i Northland-regionen. Foto: Guiziou Franck / Hemis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Litt over 5000 mennesker bor i kystbyen Kaitaia i Northland-regionen nord i New Zealand.

I løpet av det siste året har befolkningen opplevd fire drap og seks selvmord.

Ifølge The Guardian har det ført til at byen nå blir referert til som drapshovedstaden i landet.

«Er Kaitaia drapshovedstaden?»

New Zealand Herald stilte spørsmålet i fjor sommer, da byen opplevde sitt tredje knivangrep på én uke: «Det tiende drapet på syv år, tredje knivangrep på én uke. Er Kaitaia drapshovedstaden i New Zealand?».

Det aktuelle knivangrepet resulterte i døden for en 29 år gammel mann. Politisjefen var bekymret.

- Det er et tegn på voldsnivået i lokalsamfunnet. Det har vært en hektisk uke for en by med 5000 innbyggere, sa Geoff Ryan til New Zealand Herald.

Selvmordsstatistikken har ført til at lokalsamfunnet har gått sammen - i håp om at det vil være mulig å stanse den negative utviklingen.

- Følte det ikke var viktig

En av dem som har ledet arbeidet er 18 år gamle Nina Griffiths. Hun har selv mistet to venner på grunn av selvmord.

Innsatsen hun det siste året har lagt ned, førte til at hun gikk av med seieren i «The Hits People's Choice Award» - en kåring basert på stemmegivning i regi av New Zealand Herald og radiostasjonen The Hits.

I nominasjonen legges det blant annet vekt på at hun har lansert et eget program som skal synliggjøre problemet, samtidig som hun har bidratt til å finansiere et hjelpesenter for unge.

- Vi som studenter visste hva som skjedde, vi visste hvordan det hadde skjedd og det fikk oss til å føle at det ikke var viktig, fordi ingen snakket om det eller hva vi trengte å gjøre for å forsikre oss om at det ikke skulle skje igjen, forteller Nina Griffiths i et intervju etter kåringen.

- Hva i helvete er det som skjer?

Halvparten av byen tjener mindre enn 120 000 kroner i året og arbeidsløsheten er mer enn dobbelt så stor som det nasjonale gjennomsnittet, skriver The Guardian.

- Det er som om byen er hjemsøkt. Folk sier at du er nødt til å komme deg ut av Kaitaia, at du må ut av dette hølet. Hvis du blir værende, får du en følelse av håpløshet. Vi føler at livene våre ikke er nok verdt til at vi skal forsøke å redde dem og forsikre oss om at dette ikke skjer igjen, forteller Griffiths til avisa.

Det er ikke bare 18-åringen som er blitt påvirket av dødsfallene. Også for Colin Kitchen, brannsjef i byen, har året vært tøft.

Han vurderte å si opp jobben etter å ha rykket ut til to selvmord og ett drap i løpet av 24 timer.

- Det har gått hardt utover byen vår, vi er fortsatt i sjokk. At det skjer én eller to ganger kan man måtte forvente, men når det fortsetter å skje tenker du bare 'hva i helvete er det som skjer her?', sier Kitchen til The Guardian.

Store deler av lokalbefolkningen prøver nå å motvirke den tragiske utviklingen. En «I Love Kaitaia»-kampanje er lansert, og rugbylaget Vodafone Warriors er blant dem som har brukt tid på å tilbringe tid med barn og unge for å skape hyggelige øyeblikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!