Byen Misrata blir nå angrepet av Kadhafis styrker

Det forteller talsmann for de revolusjonære i byen til Dagbladet.

ANGEPET: Bildet er tatt i går kveld, mens opprørere i byen Benghazi gjorde seg klare på angrep fra Kadhafi. Han varslet i går at han skulle angripe byen, men gjorde seinere en helomvending rett etter at FN vedtok en resolusjon som åpnet for at internasjonale militære kunne gripe inn i landet. Nå sier en talsmann for opprørerne at byen Misratah blir angrepet.  AFP PHOTO/PATRICK BAZ
ANGEPET: Bildet er tatt i går kveld, mens opprørere i byen Benghazi gjorde seg klare på angrep fra Kadhafi. Han varslet i går at han skulle angripe byen, men gjorde seinere en helomvending rett etter at FN vedtok en resolusjon som åpnet for at internasjonale militære kunne gripe inn i landet. Nå sier en talsmann for opprørerne at byen Misratah blir angrepet. AFP PHOTO/PATRICK BAZVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Situasjonen er alvorlig. Det er trolig sivile tap, det er flere ambulanser her som har tatt med seg skadde. Boligbygg er angrepet, en skole og en moské er også truffet, forklarer talsmann for de revolusjonære i den libyske byen Misrata, Saddoun al-Misurati, på sattelitt-telefon til Dagbladet.  

Han fortellet at Misrata blir angrepet av Kadhafis styrker.  

Underveis i telefonsamtalen høres kraftige smell i bakgrunnen.  

- Det var nesten her vi er. Vi er ikke trygge, sier al-Misurati.  

Fnyser av helomvendingen I går sa oberst Muammar Kadhafi at det ikke skulle utvises noen nåde når han angriper byen Benghazi.  

Men et par timer senere kom helomvendingen:  

Libya er villig til å inngå om en våpenhvile med opprørerne i landet, men vil først forhandle om vilkårene, sa landets viseutenriksminister Khaled Kaaim.  

Uttalelsen kom etter at FNs sikkerhetsråd tidligere på kvelden hadde vedtatt en resolusjon som åpnet for utenlandsk militær-intervensjon i Libya.  

al-Misurati bare fnyser av dette:  

- Som du vet sier Kadhafi en mengde rare ting - hva han sier har ingen betydning. Det er ingen vits i å tro på han. 

 - Vi har blitt bombardert siden klokken syv i dag tidlig av Kadhafis styrker. Dette er den kraftigste bombingen hittil, sier al-Misurati. 

Kadhafi har varslet at han vil være nådeløs mot Misrata:  

- Slaget startet i Misrata i dag, og det avgjørende slaget vil bli utkjempet i morgen, sa Kadhafi til libysk fjernsyn onsdag.

Misrata er Libyas tredje største by og har en befolkning på 500 000 mennesker. Byen ligger 150 kilometer øst for hovedstaden Tripoli og har vært kontrollert av opprørere siden slutten av februar.

Ifølge talsmannen for de revolusjonære i Misrata har Kadhafis styrker angrepet byen fra vest og fra sør.

De har ennå ikke kommet helt inn i byen, men han sier at Kadhafis menn er tungt bevæpna, og angriper med tanks og rakettkastere.  

- Deres taktikk er å komme seg inn i byen før FN iverksetter flyforbudssonen. De prøver å ta seg inn i byen slik at de kan bruke sivile som menneskelige skjold.  

- Om flyvåpenet vil angripe Kadhafis styrker, så vil de ikke kunne skille mellom de sivile og Kadhafis menn.  

- Beskytt de sivile Han ber nå det internasjonale samfunnet om å ta i bruk alle midler for å stanse Kadhahfi:  

- Det er tid for det internasjonale samfunnet til å reise seg - de må ta i bruk alle midler og alle deler av resolusjonen for å beskytte de sivile.  

Han forteller at byen i fire dager har vært uten strøm, elektrisitet og vann.

- Denne sattelittelefonen er en av få kommunikasjonslinjer ut av byen, sier Saddoun al-Misurati.   

BESTEMTE SEG: Her sitter FNs sikkerhetsråd og stemmer over resolusjonen som tillater internasjonale militæroperasjoner i landet. Kina, Brasil, Russland, India og Tyskland avsto fra å stemme. Foto:  REUTERS/Jessica Rinaldi
BESTEMTE SEG: Her sitter FNs sikkerhetsråd og stemmer over resolusjonen som tillater internasjonale militæroperasjoner i landet. Kina, Brasil, Russland, India og Tyskland avsto fra å stemme. Foto: REUTERS/Jessica Rinaldi Vis mer