Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flammeinfernoet i California:

Byen Paradise nær utslettet: - Helvetes porter åpnet seg

Minst 25 personer er døde og 200 000 evakuert etter de massive skogbrannene i California.

UTSLETTET: Byen Paradise, som hadde 27 000 innbyggere, er i praksis utslettet etter det som omtales som den mest ødeleggende skogbrannen i Californias historie. Her fra fredag. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
UTSLETTET: Byen Paradise, som hadde 27 000 innbyggere, er i praksis utslettet etter det som omtales som den mest ødeleggende skogbrannen i Californias historie. Her fra fredag. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«En katastrofal brann som vokste i utrolig hastighet og forvandlet en solfylt dag til en dommedags-scene bestående av flammer, røyk, gnister og massive ødeleggelser».

Slik beskriver innbyggerne i byen Paradise, en liten by med 27 000 innbyggere i fylket Butte utenfor Sacramento i California, brannen som i løpet av én dag utslettet nær sagt hele byen.

I den mest folkerike staten i USA har en rekke massive skogbranner fordrevet over 200 000 personer fra hjemme sine.

23 OMKOMNE: 23 personer er bekreftet omkomne etter den kraftige brannen i Paradise. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
23 OMKOMNE: 23 personer er bekreftet omkomne etter den kraftige brannen i Paradise. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Den aller verste, brannen som har blitt kalt «Camp fire» av amerikanske myndigheter og media, oppkalt etter ei elv i området, har krevd 23 menneskeliv. Alle innbyggere i Paradise.

Også andre liv har gått tapt andre steder i delstaten. Til sammen er 25 personer bekreftet omkomne, skriver Washington Post.

Måtte flykte

- Det så ut som om Helvetes porter hadde åpnet seg, sier James Brown til lokalavisa Redding Record Searchlight, en av 27 000 Paradise-innbyggere som måtte flykte da den massive Camp-brannen nærmet seg byen.

Da han forsto hvor stor brannen kom til å bli, satte han kursen tilbake mot Paradise for å hente pasienter.

DA BRANNEN KOM: Her er brannen på vei gjennom Paradise fredag. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
DA BRANNEN KOM: Her er brannen på vei gjennom Paradise fredag. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Brown jobber i en ideell organisasjon som hjelper voksne personer med nedsatt funksjonsevne. Da han kom til byen, var husene på andre siden av gata hvor kontoret hans ligger, i full fyr, forteller han til lokalavisa.

Han kjørte mot stedet han hadde planlagt å møte de andre, men da han kom fram, var ingen å se.

- Brannen var da blitt så ille at de andre hadde blitt tatt med av forbipasserende som tok med alle de kunne, og kjørte ut av byen.

Og det gjorde også Brown.

«Ingen er igjen»

Lørdag, et halvt døgn etter at brannen feide gjennom byen i nordlige California, slår nyhetsbyrået Associated Press fast:

«Ingen er igjen i Paradise.»

Her sto forlatte, utbrente biler igjen i veien. Lufta er ennå full røyk, og hele boligfelt er brent ned til grunnen. Det samme er byens kommersielle sentrum

CNN anslår at så mange som 80 prosent til 90 prosent av alle husene i Paradise, er utslettet. Ifølge lokale myndigheter har 6453 hjem blitt brent ned til grunnen og 260 bedrifter.

BOLIGFELT UTSLETTET: Hele boligfelt i Paradise er brent ned til grunnen. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
BOLIGFELT UTSLETTET: Hele boligfelt i Paradise er brent ned til grunnen. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Det gjør brannen til Californias mest ødeleggende noensinne, ifølge Washington Post.

- Denne hendelsen var det absolutt verst tenkelige scenarioet. Det er en hendelse vi har fryktet lenge, sier sheriff Kory L. Honea i fylket Butte om brannen, ifølge Washington Post.

Fire av de ni som er bekreftet omkomne i Paradise, ble funnet i utbrente biler. Tre ble funnet utenfor hus. De siste to ble funnet henholdsvis i en bolig og utenfor en bil. Ytterligere 35 personer er savnet, ifølge sheriffen.

HBO-sett nedbrent

De andre betydelige brannene i California, foregår lenger sør.

I Malibu er alle innbyggerne blitt beordret til å evakuere, blant andre kjendiser som Lady Gaga, Kim Kardashian West, Caitlyn Jenner og Guillermo del Toro.

Settet til HBO-serien Westworld, som ligger på den historiske Paramount-ranchen, er også fullstendig nedbrent.

Flammene truer også Thousand Oaks, som allerede har opplevd en tragedie denne uka. Det var her tolv mennesker ble skutt og drept av en tidligere soldat på en bar onsdag.

Kritikk fra Trump

Årsaken til skogbrannen i nord er foreløpig ikke kjent, men fredag opplyste et lokalt strømselskap at de opplevde problemer med en kraftlinje bare minutter før brannen startet. Det ble funnet skader på en mast i nærheten av Paradise.

Samtidig har USAs president Donald Trump gått ut på Twitter og kritisert skogforvaltningen i delstaten.

- Den eneste grunnen til de enorme, dødelige og kostbare skogbrannene i California er den dårlige skogforvaltningen, skriver Trump ifølge NTB, og fortsetter:

- Milliarder av dollar blir gitt hvert år, med så mange liv som går tapt bare på grunn av alvorlig svikt i forvaltningen av skogene. Fiks dette nå, ellers stopper de føderale bevilgningene!

KRAFTIG: Brannen som feide gjennom Paradise var så kraftig at det smeltet metall fra biler. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
KRAFTIG: Brannen som feide gjennom Paradise var så kraftig at det smeltet metall fra biler. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!