Byen tømmes, cellene fylles

Tysk politi rydder opp etter G8-demonstrasjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Etter flere dager og netter med protester og blokkader er rundt 10 000 demonstrantene i ferd med å forlate Rostock.

G8-landenes vedtak

• Klima: G8-landene anerkjenner for første gang de vitenskapelige faktaene i rapportene fra FNs klimapanel og sier de vil «seriøst vurdere» å halvere klimautslippene innen 2050.

• Bistand: Gjentar løftet om å doble u-hjelpen til verdens fattigste innen 2010. Vil bidra med rundt 360 milliarder kroner til bekjempelse av hiv/aids, malaria og tuberkulose. Men det gis ingen tidsramme for bidraget eller informasjon om hvor mye av beløpet som er lovet tidligere.

• Kosovo: Full splittelse og ingen tilslutning til Frankrikes ønske om å utsette avgjørelsen om Kosovos framtidige status et halvår.

• Iran: Gir uttrykk for stor bekymring for hva det iranske atomprogrammet kan bety for ikkespredningspolitikken. Vil ha «ytterligere, passende tiltak» mot Iran dersom landet ikke bøyer seg for FN-krav.

• Darfur: Vil støtte FN-tiltak mot Sudans regjering og Darfur-opprørerne dersom det ikke raskt blir en løsning på konflikten vest i Sudan

(Kilde: NTB, Reuters, Ritzau)

Fra Heiligendamm og G8-ledernes møtested dro de i dag tidlig. De opphevet blokadene og dro inn til byen for å samles til en siste demonstrasjon utenfor et midlertidig fengsel hvor meddemonstranter er anholdt. De skulle gi overmakta en siste kamp, men ble oppløst etter kort tid, av tysk politi.

Hundretalls pågrepne

Ifølge journalisten på stedet hevder demonstranter at det sitter rundt 100 mennesker i storceller i lagerbygningen som fungerer som fengsel. Folk danske Politiken har snakket med, mener antall fengslede er det dobbelte. De sitter dusinvis i bur, og har ifølge Politiken ikke fått opplyst noe fengslingsgrunnlag.

Siden demonstrasjonene begynte har tysk politi anholdt 1200 demonstranter, og antallet er ventet å øke i løpet av dagen, ettersom politiet tar for seg demonstrantene .

- Alle som ikke vil identifisere seg blir anholdt, forteller vår reporter på stedet.

Ifølge operativ uteleder stanser politiet alle som vil inn til sentrum og togstasjonen, ransaker dem, og sjekker identiteten deres. De som ikke identifiserer seg blir tatt med på stasjonen.

Hittil er fire personer dømt for ordensforstyrrelser, og idømt mellom seks til ti måneders fengsel.

SJEKKER ALLE: Politiet er på alle gatehjørner i Rostock, og sjekker de som går forbi, ifølge reporter på stedet. De som ikke kan identifisere seg, blir anholdt. Foto: Jon Rosenberg Hagen
SJEKKER ALLE: Politiet er på alle gatehjørner i Rostock, og sjekker de som går forbi, ifølge reporter på stedet. De som ikke kan identifisere seg, blir anholdt. Foto: Jon Rosenberg Hagen Vis mer

Slitne

Den siste demonstrasjonen mot G8-møtet ble oppløst uten dramatikk. Politiet har tidligere benyttet både vannkanoner og tåregass for å spre demonstrantene, men det ble ikke nødvendig i dag.

Johannes Wilm, som er i Rostock for å demonstrere mot G8-møtet, fortalte til Dagbladet.no tidligere i dag at de ventet en fredelig avslutning.

- Folk er utslitte etter å ha sovet på asfalt i to netter og fem netter i teltleir. Vi forventer at det blir en rolig demonstrasjon. Det er ingen som har energi igjen, ikke politiet heller, sa Wilm i dag.

Uenighet om påvirkningskraft

De har tråkket gjennom skog, over jorder, trosset vannkanoner og tåregass. De stormet politiets ytre sperringer og kom seg helt inn til det indre gjerdet. Der slo de seg ned og blokkerte alle veier inn til hotellet hvor verdens ledere holdt til. De tvang møtedeltakerne til å fly inn med helikopter eller reise sjøveien. Til og med en luftballong klarte de å få tak i, på møtets siste dag.

Wilm er fornøyd med markeringen, og mener de har vist at 10 000 demonstranter kan stå imot 16 000 politifolk.

- Vi har vist at det er mulig å stoppe et slikt møte. Inntil for få dager siden trode alle at politiet og militæret var allmektige i et land som tyskland. Men nå vet vi at vi kan stoppe dem, hvis vi er nok folk, sier Wilm.

Karsten Voigt fra det tyske utenriksdepartementet mener derimot at demonstrantene ikke har oppnådd noe av betydning.

- Jeg tror ikke de har hatt noen innvirkning på møtet. De påvirket bare medias søkelys. De er imot G8 som et symbol på globalisering, men om du ser på demonstrantene er de selv globalisert, sier Voigt til Reuters.

OFFENSIV: Rundt 16 000 politifolk tar seg av de rundt 10 000 demonstrantene som har vært i byen for å demonstere mot G8. Over 1200 personer er anholdt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer