Byens lys

Bra infrastruktur, gode medier og tysk gemütlichkeit sikret München tittelen verdens beste by å leve i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVA GJØR en by til et godt sted å leve og arbeide? Magasinet Monocle, som retter seg mot globale nomader i travel bevegelse mellom storbyer verden rundt, lister i siste nummer opp kvalitetene den bereiste redaksjonen mener er aller viktigst: «Toleranse, punktlig transport, mye sol og muligheten for å få en drink i de små timer...». Redaktør Tyler Brûlé, skriver at målet med den uhøytidelige undersøkelsen («50 prosent vitenskapelig (...) og 50 prosent subjektiv«), er å «forbedre den urbane erfaringen». Han utdyper kriteriene: En veldesignet lufthavn med avganger til fjerne destinasjoner. Lav kriminalitet (det sendte de fleste amerikanske byer ut av konkurransen). Bra offentlig skole- og helsetilbud. God gjennomsnittstemperatur. Bra kommunikasjon. Tolerant atmosfære. God offentlig transport. Høy mediekvalitet. Ordentlige grøntområder. Gjennomtenkte miljøtiltak. Resultatet ble en liste over verdens 20 beste byer å bo i.

VINNER BLE München. «En vinnerkombinasjon av investering i infrastruktur, høykvalitets boligbebyggelse, lav kriminalitet, liberal politikk, sterke medier og en generell følelse av gemütlichkeit gjør det til en by som bør inspirere andre», lyder begrunnelsen for at Münchens 1,6 millioner innbyggere nå kan skryte av å leve i verdens beste by. Men selv ikke med toppnoteringen er den svært godt vante redaksjonen fornøyd: Både mer liberale åpningstider, flere høye bygninger og et overbygd marked etterlyses. For øvrig er det interessant å merke seg at Oslo ikke nevnes et eneste sted i Monocles spesialutgave om urbane kvaliteter, men at både København (2), Helsinki (6) og Stockholm (8) er inne på topp-ti. De sosialdemokratiske dydene tjener Norden til ære: Våre nabohovedsteder roses for utdanningsmuligheter, offentlig helsestell, toleranse og miljøtiltak.

BRONSEMEDALJEN DELER Monocle ut til businessbyen Zürich, for sin blanding av kosmopolitisme og grønn småbystemning. De øvrige byene blant de ti beste er Tokyo (4), Wien (5), Sydney (7), Honolulu (9) og Madrid (10). Både London og New York City glimrer med sitt fravær. Oppsiktsvekkende nok er ikke en eneste amerikansk fastlandsby, selv ikke velrenommerte San Francisco, funnet verdig en plass blant verdens tyve beste byer å bo i. Kontinentet er imidlertid representert med både Vancouver og Montreal. Heller ikke Afrika og Sør-Amerika er representert.

SPESIALUTGAVEN byr på mye interessant bytankegods – for eksempel om hvordan nye sikkerhetshensyn tar knekken på storbyenes ettertraktede anonymitet. Blant forslagene bladet lanserer etter å ha kvalitetsvurdert verden rundt, er å bringe småindustri tilbake til sentrum og sørge for tilstrekkelig med uterom for alle innbyggere. Monocle er et magasin som i høy grad tar på alvor at vi lever i merkevarenes tidsalder. Redaksjonen mener derfor at alle byer, i likhet med store motehus, bør utnevne en kreativ direktør «med en sterk visjon (...), og nei, de kalles ikke ordførere».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer