Byer mot Slobo

Den serbiske opposisjonen vil bruke serbiske byer som styres av lokale regjeringer i opposisjon til Milosevic, som utstillingsvindu for resten av Serbia for å vise at alt går bedre uten Milosevic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er opposisjonens nye strategi etter at oppslutningen om de daglige protestmarsjene mot regimet har fått stadig mindre oppslutning.

- Vi vil organisere byer hvor opposisjonen har makta som politiske redskap for vårt arbeid, og vise at et demokratisk alternativ kan gi oss et bedre liv, sier den serbiske opposisjonslederen Zoran Djindjic til Dagbladet.

Trenger støtte

Sammen med flere ledende serbiske opposisjonspolitikere var Zoran Djindjic i går på besøk hos statsminister Kjell Magne Bondevik, utenrikskomiteen og utenriksminister Knut Vollebæk.

Men for å gjøre byene til «utstillingsbyer» trenger opposisjonen betydelig internasjonal støtte.

- Folk i Serbia har det vanskelig nå, og vi trenger mat, medisiner, klær og energi. Månedslønna er nå nede i rundt 200 kroner, 50 prosent av befolkningen er arbeidsledige, og energiforsyningen er så dårlig at vi ikke kan dekke mer enn mellom 60 og 75 prosent av energibehovet i vinter, sier Djinjic.

Ekstra skatt

Den serbiske delegasjonen tok også opp spørsmålet om støtte til de demokratisk styrte byene i samtalene med Knut Vollebæk.

Og Norge vil åpenbart i likhet med en rekke andre land gjerne støtte opposisjonen, men det er ikke alltid like lett å få støtten fram.

- I støtten til de demokratiske kreftene i Serbia kan man gjerne ta byer med, men det er vanskelig å finne kanaler til denne støtten, sier utenriksminister Knut Vollebæk.

- De jugoslaviske myndighetene pålegger oss en ekstra skatt på 30 til 50 prosent på alt vi gjør, og det vanskeliggjør arbeidet.

Jeg tok for øvrig dette opp med den jugoslaviske utenriksministeren da vi møttes i New York nylig, og han lovet å se på saken.

Stanset drivstoff

EU godkjente også i forrige måned et pilotprosjekt for å støtte byene der opposisjonen har makta. Det gjelder blant annet planen «Energi for demokrati», som skal sørge for oljeleveranser til byene Nis og Pirot. Norge har samtidig påtatt seg å skaffe fyringsolje til de to byene Cacak og Uzice. Vollebæk sa i går at den første forsendelsen fra Norge vil være på vei om kort tid.

Jugoslaviske tollmyndigheter stanset i går en stor forsendelse fra EU med drivstoff og fyringsolje til de to byene. Kolonnen med 15 tankbiler, som kom fra Makedonia, sto innenfor den jugoslaviske grensa i går kveld. I forrige uke fordømte informasjonsministeren i Jugoslavia oljeleveransene som «selektiv hjelp», men sa at Beograd ikke skal hindre hjelpen så lenge den er i tråd med gjeldende regler.