«...byfolk hadde hatt veldig godt av en tur på vidda.»

FINNMARKSVIDDA (Dagbladet): Først kjørte villmarksprinsessen Märtha Louise snøscooter så snøføyka sto. Etterpå rettet hun en advarende pekefinger: - Byfolk har godt av en tur på vidda!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iført det samiske hverdagsplagget pesk og med skaller på beina satte prinsessen seg på snøscooteren og kjørte av gårde langt ut på Finnmarksvidda.

- Jeg tror jeg har veldig godt av dette. Dette er en opplevelse utenom det vanlige. Jeg tror virkelig at enkelte byfolk hadde hatt godt av en tur på vidda, sa prinsessen på spørsmål fra Dagbladet.

- Mye å lære

En opplevelse ganske fjernt fra bylivet i Oslo møtte Märtha da hun ble introdusert for reindriftsfamilien Eira, som hadde slått leir en halv times scooterkjøring inn på den snøkledde Finnmarksvidda. Der fikk prinsessen servert buljong og ferskt reinkjøtt, og et lite innblikk i hvordan samene lever. Etter god samisk skikk ble hun forært et av reinsdyrene i den over 1000 dyr store flokken.

- Jeg tror vi har masse å lære av samene. Spesielt når det gjelder kontakten og nærheten til naturen og dyra, sa prinsessen.

Hun mener mange - spesielt i byene - har mistet denne kontakten i den moderne tid:

- Vi har på en måte fjernet oss fra dette livet.

Det er ikke første gangen Märtha kritiserer tidsbildet vi lever i. Ved lanseringen av prinsessen som eventyrforteller på NRK uttalte hun bekymring over late foreldre som ikke tar seg tid til å lese høyt for barna.

- Et råskinn

Også vertskapet var imponert over prinsessen, som tidligere på dagen hadde stilt til gudstjeneste i Kautokeino kirke iført samisk festkofte fra Kautokeino - en gave fra kommunen. Tydelig stolt bar prinsessen folkedrakta, og like tydelig var det at menigheten var stolt over Märthas nærvær.

Debuten på snøscooter gjennomførte hun med stil. Faktisk ble farten til tider for lav, mente Märtha, som hadde en smånervøs ordfører sittende bakpå.

- Hun kjørte som et råskinn, men hadde god kontroll, sa ordfører Jan Ole Buljo etter fartsopplevelsen.

VAKKER NATUR: Etter gårsdagens utflukt i vakker finnmarksnatur var prinsessen klar i sin tale. - Ja, byfolk har godt av å komme seg ut, sa hun på spørsmål fra Dagbladet.