Byfolk i kø for småbruk

Byfolk står nå i kø for å sikre seg rimelige småbruk. Landbruksministeren varsler nye konsesjonsgrenser som gjør at mange flere bruk vil bli lagt ut for salg på fritidsboligmarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tirsdag hadde vi en liten annonse i Aftenposten for et småbruk i Kvikne. Den dagen tror jeg over 150 interesserte ringte, forteller Jon Suleng, eiendomsmekler i NOR eiendomsavdeling på Vinstra. Meklerbyrået regner med at budrunden starter på 600 000 kroner.

- Før denne «småbrukbølgen» vi opplever nå ville prisen neppe vært over 250 000 kroner, tror Suleng. Også småbruk på Møre-kysten og i Lofoten er blitt svært etterspurt.

Prishopp i vente

- Prisene vil nok fyke i været i takt med den voldsomme etterspørselen vi ser nå, tror Suleng.

Og lenger sør i Gudbrandsdalen er småbruket Krukstuen, som Wenche Myhre hadde lyst på, solgt for 800 000 kroner, det dobbelte av prisantydningen. Det var rørlegger Bjørn Dahl fra distriktet som fikk tilslaget. Han har, i motsetning til Myhre, tenkt å drive det 27 mål store bruket, og bosette seg der.

- Det var minst 25 flotte biler på visningen, så jeg hadde ikke regnet med å vinne fram med mitt bud, sier Bjørn Dahl til avisa GD. Han har allerede begynt å gjøre i stand bygningen på bruket, og søkt Øyer kommune om konsesjon på eiendommen.

Positiv regelendring

Megler Suleng synes regelendringen som vil frigjøre mange tusen bruk for bo- og driveplikt er uproblematisk.

- Det er positivt at steder som holder på å ramle ned blir tatt vare på isteden. Om det er hønsedrift der eller feriested, synes jeg blir mindre viktig. Så små tomter som det er snakk om her er uansett ikke drivverdige.

Høyre og Frp har foreslått frislipp på gårder med areal under 50 dekar. Det forslaget avvises av landbruksminister Kåre Gjønnes (Sp).

- Det er altfor høyt, helt uaktuelt, sier Gjønnes. Han vil ikke røpe hva den nye grensen skal bli, men lover en klar heving fra dagens 5-dekarsgrense. Etter det Dagbladet erfarer er 15- 20 mål aktuelt som ny grense.

- Målet med endringen er å gjøre det mer attraktivt å bo i distriktene, ved at folk kan bo slike steder uten krav om gårdsdrift, legger han til. Regjeringens forslag til grenseendringer vil komme til høsten.