Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Byfolk stopper ut sine kjæledyr

Preparanter i Trondheim får flere henvendelser fra folk som ønsker å stoppe ut kjæledyra sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen håndverkere synes trenden er pervers. Andre mener det er liten forskjell på hund og elg.

Ifølge Byavisen betaler enkelte dyreeiere gladelig flere titusener for å få stoppet ut hunden sin. Preparant Per Gätzschmann opplyser at han stadig får henvendelser fra folk som ønsker å forevige kjæledyret sitt.

- Jeg driver utstopping i liten målestokk, men jeg avviser alle henvendelser som gjelder kjæledyr. Det er et moralsk spørsmål, og jeg kunne aldri tenke meg å stoppe ut en hund eller en katt, sier Gätzschmann.

Byfenomen

Flere av preparantene Dagbladet har snakket med tror at utstopping av kjæledyr er et byfenomen.

- Folk fra distriktene vil ha utstoppet jakttrofeer, mens byfolk gjerne vil ha stoppet ut kjæledyr. Det hender at folk vil ha stoppet ut hundene sine, men det er vanligere å stoppe ut katter, hamstrer, marsvin, undulater, papegøyer og andre fugler, sier han.

Dagbladet har vært i kontakt med et tjuetall av landets preparanter. Alle svarer at de har mottatt henvendelser om å stoppe ut kjæledyr. De færreste stopper ut hunder.

- Du stopper ikke ut kameraten din. Det blir nesten litt perverst å stoppe ut en hund. Dessuten er det ekstremt vanskelig å gjenskape det minne og utseende som eieren har av dyret, sier preparant Øivind Ness.

Stopper ut hunder

Preparant og fugleforsker Sigmund Haldås fra Malm har drevet med utstopping i 50 år, og synes ikke det er noen etisk forskjell på å stoppe ut en hund eller en elg.

- Det er opp til den som vil ha stoppet ut dyret, å vurdere om det er riktig eller ikke. Det er et håndverk som må gjøres like nøyaktig uansett hvilket dyr det er. Jeg har stoppet ut både hunder, katter og små hester. Men når jeg stopper ut hunder ber jeg som regel om et foto, for å få øyne og ører mest mulig identisk. Hvis det er en sjelden rase, er det vanskelig.

- En svensk mann mistet hunden sin da han var på ferie i Oslo. Han satte himmel og jord i bevegelse for å få hunden stoppet ut. Jeg mottok den til slutt frossen i en liten kiste.

I ettertid fortalte han at han ble veldig fornøyd, sier Haldås.

ØKNING: Preparant Per Gätzschmann opplever at flere vil ha stoppet ut kjæledyr, men avviser konsekvent tilbudene. - Denne hunden lot min forgjenger seg overtale til å stoppe ut. Men da damen kom for å hente hunden, som het Leo, ble hun bare lei seg og ville ikke ha den likevel, sier han.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media