Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bygd i Troms strømløs og evakuert etter ras – mange blir likevel værende

23 beboere i bygda Oldervik i Troms er hentet ut med båt etter at bygda ble isolert og strømløs etter et snøskred. Flertallet har likevel valgt å bli værende.

BLE STENGT: E6 over Kvænangsfjellet ble i natt til skjærtorsdag stengt på grunn av uvær. Bildet er fra onsdag da det var kolonnekjøring over fjellet. Foto: Webkamera / Statens vegvesen / NTB scanpix.
Foto: Webkamera / Statens vegvesen / NTB scanpix
BLE STENGT: E6 over Kvænangsfjellet ble i natt til skjærtorsdag stengt på grunn av uvær. Bildet er fra onsdag da det var kolonnekjøring over fjellet. Foto: Webkamera / Statens vegvesen / NTB scanpix. Foto: Webkamera / Statens vegvesen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningen om å tilby evakuering ble tatt etter at Norges Geotekniske Institutt (NGI) gjorde en vurdering av skredområdet onsdag kveld.

- Det er snakk om en frivillig evakuering. Noen har valgt å evakueres fordi de bor i områder som gir grunn til bekymring med tanke på skred, mens andre er evakuert på grunn av strømmangel, sier operasjonsleder Kåre Munkvold i Troms politidistrikt.

Det ble sendt to båter til bygda som hentet ut 23 personer og fraktet dem til Tromsø natt til skjærtorsdag. Kommunen har sørget for overnatting for de evakuerte i byen.

I løpet av torsdagen blir det gjort en ny vurdering av raset og forholdene i bygda. I mellomtiden har mange av beboerne i de foreløpig mindre skredutsatte områdene valgt å bli værende i Oldervik.

- Det er som en påsketur på hytte uten strøm og vann. Da strømmen gikk, kokte vi opp en kremet blåskjellsuppe på primusen og åpnet en flaske hvitvin, sier Oldervik-beboer Stig Pettersen til VG.

Ifølge iTromsø er det snakk om 80 fastboende som har valgt å bli værende i bygda. Arne Jacobsen er en annen av dem som har valgt å bli.

- Vi har vært ute en uværsnatt før, sier han, og legger til at folk i bygda er vant til å bli isolert fra omverdenen.

Veitrafikksentralen opplyser at arbeidet med å rydde veien ikke vil begynne torsdag på grunn av fare for nye ras. En ny vurdering vil tas i 11-tiden langfredag.

(NTB)

SNØSKRED: På grunn av den store snøskredfaren i fjellene bestilte Statens Vegveset 29. januar et helikopter - som fikk i oppdrag å framprovosere et snøskred. Det hele ble ganske så spektakulært. Video: Stian Andreasen Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!