Bygda frykter det verste

Skolejenta (16) fra Troms ble kjent med en hollandsk pike før hun forsvant sporløst fra turistbyen Alanya i Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først spurte hun noen av sine medelever om ikke de også ville bli igjen på feriestedet. Alle svarte nei.
Nå lever klassekamerater, foreldre og lærere i frykt for at det kan ha skjedd noe kriminelt med 16-åringen. Klasseforstander Arne Johansen fra Rossfjord skole i Lenvik ble igjen da 10.-klassen reiste hjem fra klasseturen lørdag ettermiddag. I to døgn har han hvileløst og fortvilt søkt etter sin elev.

- Vi håper inderlig at hun snart vil dukke opp i god behold, sier rektor Hans Schjelderup ved Rossfjord skole til Dagbladet.

Klokka 21 i går kveld kom medelever og foreldre til 16-åringen til Rossfjord skole for å bli orientert om etterforskningen av lensmannen i Lenvik. Mens turoperatøren Saga bagatelliserer saken, var forsamlingen på skolen preget av frykt og usikkerhet.

- Skoleturen var flott, helt til den siste dagen. Nå håper vi bare at hun dukker opp så fort som mulig, sa klassekamerater da de gikk til møtet.

Alle velger å tro at jenta har fått et plutselig innfall og valgt å holde seg skjult en tid. Samtidig passer ikke det med hennes vesen og karakter. Ingen kjenner henne som en villstyring som handler spontant og ugjennomtenkt.

Ukjent for skolen

- Hun er forstandig og voksen for alderen. Ikke noe under turen tydet på at hun ikke ville bli med hjem igjen, sier rektor Schjelderup.

Adm. direktør Gunnar Grosvold i Saga Solreiser, som er operatør for skoleturen, mener bestemt at jenta ble igjen frivillig.
- Vi prøver å finne henne, men har ingen observasjoner eller spor så langt, sier Grosvold.

Rektor Schjelderup kjenner ikke til opplysningene fra Saga-sjefen om at 16-åringen traff ei hollandsk jente og prøvde å få andre klassekamerater til å bli igjen i Alanya. Dagbladet får vite at jenta har en kjæreste hjemme i Norge.

Viser fram bilder

Tromsø politikammer ba i går Kriminalpolitisentralen etterlyse Troms-eleven. Både tyrkisk politi og den norske ambassaden er varslet. Klasseforstander Arne Johansen har nå fått tak i bilder av jenta som vil bli distribuert på feriestedet ved Middelhavet.

- Medelevene er selvsagt nedtrykte, og læreren har det tungt, forteller rektor Schjelderup. 17 elever og tre foreldre var med på Tyrkia-turen, som klassen hadde satt av penger til i mange år.
Jentas far reiser etter planen nedover i dag for å delta i leteaksjonen. Alanya er en typisk ferieby med 100000 innbyggere. Mange ungdommer søker til den populære byen med mange diskoteker og barer.

16-åringen ble sist observert ved 16-tida lørdag. Da bussen skulle starte til flyplassen klokka 17, var hun som sunket i jorda.

En del av hennes bagasje fulgte skoleklassen til Norge, resten ble igjen i Tyrkia. Det er ikke kjent hvor mye penger hun disponerte.

Ifølge Saga-sjef Grosvold skjer det ikke så sjelden at personer velger å bli igjen når ferien er slutt.

- I ni av ti tilfeller dreier det seg om jenter som er blitt forelsket i lokale gutter. Som regel dukker de opp etter noen dager. Men vi går grundig til verks og vil gjøre alt for å lokalisere skoleeleven fra Troms, sier Gunnar Grosvold til Dagbladet.

Fri fra skolen

Rektor Schjelderup har gitt avgangsklassen fri i dag. Elevene satt oppe det meste av natta i går for å snakke om forsvinningen. Fredag skal de ha eksamen. Men skoleplanen bli påvirket og forstyrret av det som skjedde under ferieturen.

HÅPER: - Tyrkia-turen var flott, helt til den siste dagen, sa medelevene til 16-åringen som er sporløst borte i badebyen Alanya. Elver og foreldre kom til Rossfjord skole for å bli orientert om forsvinningen i går kveld.