Bygda slår ring om barna

Her henter politiet barnas skiutstyr slik at de kan fortsette en mest mulig normal hverdag. Lokalsamfunnet og hjelpeapparatet mobiliseres nå for å sikre framtida for de fire barna etter drapet i Gjerdrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJERDRUM (Dagbladet): - Vi setter alle krefter inn på å gjøre hverdagen deres mest mulig normal igjen, sier kommunelege Axel Valen-Sendstad. Han leder kriseteamet som har vært i arbeid siden drapsmeldingen kom ved 21-tida lørdag kveld.

Fem håndballkamper som skulle vært spilt i idrettshallen i Gjerdrum i går, ble avlyst på grunn av den tragiske hendelsen. Pistolklubben der den antatte gjerningsmannen deltok, har avlyst all trening i to uker framover.

Skal bistå

I går kveld hadde kommunens kriseteam et seks timer langt møte om sitt arbeid mot familiene, nærmiljøet og skolen. Kriseteamet innkalte rektorene ved skolene barna er tilknyttet, barnehageledelsen, lensmannen, ordføreren og rådmannen.

Kriseteamet vet at de fire barna på 5, 11, 13 og 16 år vil få en reaksjon i sin nye hverdag.

- Spørsmålet er bare når reaksjonene kommer. Uansett så skal både vi, naboer og skole være klare til å bistå. Vi vil støtte familiene og følge opp barna individuelt slik at de kan få dagliglivet til å fungere best mulig. Det vil ta lang tid å bearbeide sjokket og tragedien, sier Valen-Senstad.

Også kriseteamets medlemmer er preget av det tragiske drapet, som får direkte innvirkning i mange familier.

Trygge omgivelser

- Vi er alle følelsesmessig engasjert. Normalt har vi bare rutinemessige møter månedlig. Men dette er en følsom og sterk sak der ungene er de viktige for oss. Og de blir godt ivaretatt, sier kriselederen.

Han opplyser at de er i trygge omgivelser hos slektninger.

- Hvordan kunne tragedien vært unngått?

- Hvis jeg skal komme med et hjertesukk, må det bli at Stortinget burde gå inn og fjerne alle skytevåpen fra private hjem, sier Valen-Sendstad.

I dag kommer skoleelever og barnehagebarn tilbake etter ei ukes vinterferie. Det blir en meget spesiell skoledag. Tidlig på morgenen orienterer kriseteamet alle lærere på involverte skoler i Gjerdrum, så tar de for seg klasse for klasse med informasjon om hva som er skjedd og spørsmål fra elevene.

I barnehagen vil alle foreldre bli orientert av representanter for kriseteamet.

- Barnehagebarna vil bli orientert på et nivå som passer for alderstrinnet, sier teamlederen.

Herredshuset holder åpent for bygdas innbyggere i dag og i morgen mellom klokka 14 og klokka 18. Der kan de som ønsker det, søke råd og veiledning i sorgarbeidet og om hvordan man best forholder seg til tragedien. Innbyggerne kan også kontakte kommunelegen direkte.