Bygda som ikke ville dø

100 av Garders 380 innbyggere har lagt ned gjennomsnittlig 60 arbeidstimer hver for at skolen, barnehagen og grendesenteret skal bestå. Nå står kirka for tur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VESTBY (Dagbladet): -  Dugnad skaper et kjempegodt samhold. Det bor veldig mye kompetanse her, ingeniører, arkitekter, jurister, biologer og bønder. Vi må jo utnytte mest mulig ressurser, sier Hans Lie (62), som er leder i velforeningen.

Lokalbefolkningen på Garder i Vestby kommune i Akershus er selve kroneksempelet på at dugnadsånden ikke er død. Takket være et voldsomt engasjement, 6000 dugnadstimer og en iherdig innsats for å få kommunen på banen, kan Garder nå skilte med en skole som ikke lenger står i fare for å bli lagt ned, en barnehage som trekker til seg barn fra hele området og lokaler som brukes til både fest og skolefritidsordning. Snart har de en nyoppusset kirke også.

Truet siden 1964

Garder er ei jordbruksbygd med traktor, lift og gravemaskin. Det er lett å få oversikt over all kompetansen i området. Alle kjenner jo alle. Det er det Garder-folket selv mener danner grunnlaget for dugnadsånden.

-  Jeg tror det skaper mening med tilværelsen å være frivillig aktør. Mange samfunn mangler det. Det er trygt å vokse opp her, sier Eline Uthus (47).Hun er en av pådriverne i arbeidsgruppa som i 2002 la fram en plan for utviklingen av Garder skole og Grendesenter.

Grendeskolen i Garder har vært truet av nedleggelse siden 1964. I et folkemøte med politikere fra Vestby i 2000, ble innbyggerne i Garder utfordrer til å lage en plan for utvikling av lokalmiljøet i Garder og for bevaringen av grunnskolen. Etablering av Garder grendesenter er et resultat av et samarbeid mellom politikere og administrasjon i Vestby kommune og private og frivillige organisasjoner i Garder.

På fornavn

Utbyggingen startet i 2003. Nybygget er på 349 kvadratmeter. Med utomhusarealene ble dugnadsinnsatsen og gaver beregnet til langt over 1,5 millioner kroner. Verdien av gaver 300 000.

 DAGENS DUGNAD:  Finn Kjølberg (73) og Erik Hesstvedt (68) setter opp nytt gjerde rundt Garder kirke i Vestby, på dugnad selvfølgelig. Selve kirkebygningen pusses opp av et entreprenørfirma, men kirka ville forfalt uten lokalbefolkningens planleggingsevne og innsats. Alle foto: Truls Brekke
DAGENS DUGNAD: Finn Kjølberg (73) og Erik Hesstvedt (68) setter opp nytt gjerde rundt Garder kirke i Vestby, på dugnad selvfølgelig. Selve kirkebygningen pusses opp av et entreprenørfirma, men kirka ville forfalt uten lokalbefolkningens planleggingsevne og innsats. Alle foto: Truls Brekke Vis mer

-  Dette er jo ikke bare jobb. Miljøet er blitt helt unikt, noe hele bygda setter pris på, sier Hans Pedersen (63), en av koordinatorene i bygda.

Det kan arbeidskara Finn Kjølberg (73), Erik Hesstvedt (68) og Jens Gundersen (64) bekrefte.

-  Nei, der er vel ingen som bruker etternavn på hverandre i Garder. Jeg hadde ikke helt oversikt over de yngre, men under dugnadene fikk jeg jo møtt dem også. Til og med ungene var med, sier Hesstvedt.Pensjonistene setter opp gjerde rundt sen stillaskledte kirka.

-  Tålmodighetsprøve

-  Dette har vært en tålmodighetsprøve. Vi fikk tilskudd til etablering av barnehage og lokalt kulturbygg. Vi har planla bygget for at vi skulle få midler, men det fikk vi jo ikke før bygget var ferdig, forklarer Eline Uthus.

-  Vi må jo ha et tilbud for barn og unge for at folk skal fortsette å bosette seg her, sier Uthus.Ny skoleplass, volleyballbane, basketballbane, parkeringsplasser, ny kirkemur og ny beplantning. Dette er bare noe av det som er gjort på dugnad. De som ikke har vært med på dugnadene har bidratt ved å gi gaver.

Ordføreren i Vestby, Tom Anders Ludvigsen (Ap), er imponert over Garder-folket.

-  Innsatsen betyr leve eller ikke leve for Garder, sier Ludvigsen.

SAMHOLDET: Hans Pedersen ( t.v.), John Arne Kjenn og Erik Hesstvedt mener dugnadsarbeid har mange sideeffekter. Folk blir jo kjent.
KAFFE OG KAKER: Berit Alvim (55) og Tone Pedersen (60) er aktive i Sanitetsforeningen på Garder, og slår gjerne et frivillig slag for nærmiljøet.