Bygda som startet for seg selv

FRØNNINGEN (Dagbladet): For å holde liv i minibygda Frønningen ved Sognefjorden har de 17 beboerne startet ikke mindre enn seks forskjellige bedrifter de siste åra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er stolte av at ingen i Frønningen går på trygd, sier lederen i Frønningen grendalag, Peter Sundberg (42), til Dagbladet.

Frønningen skulle liksom vært død. Med skarve 17 innbyggere, uten veiforbindelse, uten det tradisjonelt sysselsettende og inntektsbringende skogbruket og med et sparsommelig ferjetilbud burde det ugjennomtrengelige mørket for lengst ha senket seg over den skogkledde fjellbygda på sørsida av Sognefjorden.

Mørke ble lys

- Vi hadde valget mellom å sette oss ned og syte og vente på at det offentlige skulle hjelpe oss ut av knipa, og å gjøre noe aktivt for å skape nytt liv i bygda. Vi valgte det siste, forteller grendelagsleder Peter Sundberg.

De mørke skyggene begynte for alvor å bli truende på midten av 1990-tallet. Da ble Stortinget omsider enig med seg selv om at Lærdalstunnelen skulle bygges og stå ferdig i 2001. Tunnelen ville gjøre ferja mellom Gudvangen og Kaupanger overflødig.

Og mellom Gudvangen og Kaupanger ligger Frønningen.

Seks nye selskaper

I skyggene av stortingsvedtaket ble «Frønningen-prosjektet» startet, og ut i lyset steg seks nystartede selskaper, alle med postadresse 6855 Frønningen. Og når bygda samtidig fikk i stand en avtale om ferjeanløp fire dager i uka, begynner det å smake av solskinnshistorie.

I dag har 14 av de 17 innbyggerne andeler i de seks selskapene.

I Frønningen bor dessuten Wilhelm Rumohr (39), sønn av den kjente kunstmaleren Knut Rumohr. Da Rumohr junior for snart tjue år siden overtok bygdas sjuende selskap, det gamle familieselskapet og enkeltmannsforetaket Frønningen Skog, ble han samtidig en av Norges største skogeiere.

Utenom to alderspensjonister har samtlige voksne hver dag arbeid å gå til i en av de sju lokale bedriftene.

Stolt

- Jeg synes vi alle her i Frønningen kan føle stolthet over det vi har fått til, forteller Sundberg, som selv er innflytter fra Sverige.

Den tidligere støvsugerselgeren tilbrakte mange av barndommens somrer i Frønningen. Da han som veletablert selger i Skåne for fem år siden igjen steg i land i sommerparadiset, ble han på nytt forelsket. I stedet. Og i en kvinne. Lise Lyngset (30) ble året etter fru Sundberg.

- Det er jo komplett idioti å starte en restaurant i ei veiløs bygd med 17 innbyggere. Men selv om vi aldri blir millionærer som drikker kaffe med Røkke, så lever vi godt av det vi gjør, humrer Sundberg.

Trengte båten

Blant annet for å få turister, jaktlag og selskaper ut til restauranten, hyttene og den storslåtte naturen i Frønningen også utenom ferjerutene, trengte bygda sin egen båt. Derfor startet de like godt opp Frønningen Skyssbåt AS. Aksjekapitalen på 237000 kroner bladde bygdefolket opp. Deriblant pensjonistene Ragnhild Sagen (73) og Gunvor Rinde (69).

- Nei, det er nå ikke så mye å snakke om at vi har aksjer. Men det er jo trist at så mange har flyttet fra bygda. Vi håper selvsagt på at båten gjør at noen vil flytte ut hit til oss, sier nabodamene.

Oppe i fjellet og dypt inne i skogen treffer Dagbladet 26-åringen Trond Lyngset, daglig leder og styreleder i Frønningen Plaststøperi AS. Flottører til den voksende blåskjellnæringen er hans forretningsidé.

- Vi regner med å omsette for rundt 3,5 millioner kroner i år. Nå leter vi etter samarbeidspartnere for å kunne ekspandere, sier støperisjefen ivrig.

Hvorfor starter så en 26-åring en bedrift på et sted hvor det er flere hjorter i skogene enn mennesker i husene?

- Det er jo hjembygda mi. Jeg vil gjerne få til noe her på hjemstedet, forklarer han.

Blåskjellbonden

Støperiet leier lokaler hos Trond Lyngsets onkel, Birger Lyngset (42). Foruten å være sauebonde har Birger Lyngset tatt initiativet til oppstarten av Frønningen Skjell AS.

- For noen år siden var bygda langt nede. Vi hadde et veldig dårlig selvbilde, som vi nå har fått rettet på. Nå håper vi på å skape noe som også kan føre til tilflytting til Frønningen. På sikt er vi helt avhengige av tilflytting, sier Birger Lyngstad, som også er en av Senterpartiets menn i kommunestyret i Lærdal.

Men gift i fjorden har skapt problemer for blåskjellselskapet, som nå sliter økonomisk.

- Vi må snart begynne å få inntekter, ellers spøker det, sier han.

Tømmermenn

Bråket fra nabotomta til Birger Lyngset kommer fra et lite og mobilt sagbruk. Reidar (32) og Agnar Lyngset (57), sønn og bror av Birger, kjøpte saga for snart tre år siden.

Tømmeret kjøper de fra skogeier Rumohr, foredler det til såkalt villmarkspanel og selger det til kunder blant annet i Bergen.

<B>FRØNNINGEN:</B> Bygda Frønningen og dens 17 innbyggere klorer seg fast i fjellene langs Sognefjorden.