Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bygda vår har gjennomgått nok

Våler kommune begynte å finne tilbake optimismen etter 14 tragiske dødsfall de siste fire åra. Så gikk en stridsvogn igjennom isen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble Kenneth Møller Nyen (21) fra Våler nummer 15 i rekken av tragiske dødsfall som har rammet den lille Hedmark-bygda i løpet av de siste fire åra. Vålers 3900 innbyggere opplever nok en gang at en av deres unge dør under tragiske omstendigheter.

Den 60 tonn tunge Leopard 2-stridsvogna ble for tung og sank igjennom isen på et myrvann i Nordland under en militærøvelse torsdag kveld.

To av de fire om bord mistet livet. Knut Christian Syse (21) fra Tønsberg, og Kenneth Møller Nyen (21) fra Våler, klarte ikke å komme seg ut og opp da stridsvogna gikk gjennom isen.

-  Dypt tragisk

Våler-gutten Kenneth Møller Nyen var for to år siden elev ved Soler Videregående skole på Flisa. Siden bodde han i en kort periode i Oslo, før han dro i militæret. På skolen var Møller Nyen klassekamerat og god venn med Karl Even Lynne (17). Lynne var den yngste av fem unge som omkom i den tragiske russebilulykken i mai 2002.

Ordfører i Våler, Kjell Konterud, er fortvilet over at bygda rammes nok en gang.

-  Det er klart at ulykken på militærøvelsen er dypt tragisk. En slik hendelse blir jo lagt merke her i kommunen. Alle kjenner stort sett alle, så det blir naturligvis et samtaleemne, sier Konterud.

-  Vi har hatt en kommune som har slitt mye, men vi har prøvd å finne tilbake optimismen i det siste, sier Kjell Konterud, som ønsker å få fokus over på andre ting enn tragiske hendelser i bygda hans.

 ULYKKESSTEDET:  Leopard-stridsvognen gikk gjennom isen med fire soldater inni. To døde. Foto: Fredrik Ringe, Forsvarets Mediesenter (FMS)
ULYKKESSTEDET: Leopard-stridsvognen gikk gjennom isen med fire soldater inni. To døde. Foto: Fredrik Ringe, Forsvarets Mediesenter (FMS) Vis mer

-  Bygda vår har gjennomgått nok, sier han.

-  Det gjør noe med den enkelte og med nabolaget at sånne ting skjer på et så lite sted, sier prost i Hamar bispedømme, Trine Færevåg (47), til Dagbladet.

-  Folk i Våler har opplevd mye tragisk, men jeg tror at man har blitt flinkere til å ta vare på hverandre ettersom sånne ting har skjedd, sier hun.

Ikke klargjort

Begge de to døde soldatene var ansatt som grenaderer i Telemarksbataljonen. Militærøvelsen «Cold Response 06», som omfatter om lag 10 000 soldater fra 11 land, har tatt stridspause etter ulykken.

Stridsvogna var under forflytning sammen med flere andre stridsvogner da ulykken skjedde. Myrvannet stridsvogna sank i, er ikke markert på vanlige kart. Derimot finnes vannet på orienteringskart, som er mer detaljerte.

-  Vi vet ikke om den islagte myra lå i forflytningsruta, eller om stridsvogna har avveket fra denne. Det er blant tingene vi vil få klarlagt når vi nå går i gang med å granske ulykken, sier kommandørkaptein Thom Knustad ved Fellesoperativt hovedkvarter til Dagbladet.

Sjef for fellesoperativt hovedkvarter, Jan Reksten, sa i går at det ikke var meningen at stridsvogna skulle manøvrere over myrvannet.

-  De har kommet ut på kanten av vannet ved en manøver vi nå undersøker, sier Reksten.

Stridsvogna Leopard 2 kan gjøres vanntett hvis den klargjøres for det. Det er opp til ledelsen å avgjøre om hvert enkelt tilfelle krever spesialutstyr. Gårsdagens øvelse omfattet ikke krysning av vannvei. Vognene var derfor ikke klargjort.

42 soldater omkommet

Ulykken der to grenaderer omkom er soldatdødsfall nummer 41 og 42 i forbindelse med militær virksomhet i Norge siden 1990. 17 av de 42 var vernepliktige. Landstillitsvalgt i Forsvaret, Axel Sjøstedt, krever mer fokus på sikkerhet.

- Soldatene skal trenes i å utføre risikofylte oppgaver. Men det betyr ikke at selve øvelsen skal være forbundet med stor risiko. Det er helt uakseptabelt at soldater dør på øvelse, mener Sjøstedt.

- Når det gjelder denne ulykken, er ingen tjent med spekulasjoner om hva som gikk galt. Det jeg kan si, er at vi som representanter for vernepliktige har et godt grunnlag til å uttale oss om sikkerhet generelt i Forsvaret, sier han.

TENTE LYS: Soldater i Afghanistan tente lys for soldatene som mistet livet i går natt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!