Bygde bru - folk flyttet

ANDØRJA i Troms (Dagbladet): For fem år siden kom brua som knyttet øykommunen til fastlandet. Så begynte øyboerne å kjøre flyttelassene over - fra øya til fastlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden den pompøse bruåpningen i 1994 har hver sjuende innbygger forsvunnet fra Rolla og Andørja - de to øyene som til sammen utgjør Ibestad kommune.

Mjøsund-brua skulle skape ny vekst og optimisme, i stedet fortsatte avfolkingen med ekspressfart. I 1998 gikk folketallet ned med hele 12 prosent, nå er bare 1808 innbyggere tilbake. Ibestad fikk kostbare presanger over statsbudsjettene, men ligger paradoksalt nok på fraflyttingstoppen i Norge. Hva gikk galt?

Verdifull

- Jeg skjønner ikke at du stiller det spørsmålet! Uten brua ville enda flere ha dratt sin vei. Dessuten er brua verdifull for dem som er igjen, mange har fått en enklere hverdag, sier skolemannen og lokalpatrioten Eliseus Rønhaug. Han sto i spissen for en 15 år lang brukamp som ble kronet med seier.

350 millioner

840 meter bru kostet 205 millioner kroner. Om halvannet år står en moderne undersjøisk tunnel mellom Rolla og Andørja ferdig. Den skal erstatte en ferjetur som i dag tar fem minutter, prislappen blir 150 millioner kroner. Totalt blir det 350 millioner til de drøye 1800 øyboerne, over 200000 kroner pr. innbygger.

Oslo-raseri

I Oslo får byrådspolitikerne vondt i magen når de hører om tilfellet Ibestad i Troms.

- Hva kunne vi ikke fått for 350 veimillioner i hovedstaden? Slike summer kunne gjort underverker for trafikken i bykjernen. Men vi får jo bare velvilje og ingen penger til å løse miljøproblemer der stadig flere nordmenn vil bo, sier byrådssekretær for samferdsel og miljø, Helge L'Orange (H).

Slike samfunnsøkonomiske regnestykker får nordlendingen Eliseus Rønhaug (68) til å se rødt.

- Helsike heller!Jeg synes ikke synd på Oslo, de har fått mer enn nok! Og i utkantene er vi lut lei disse økonomene som håner oss og skal ha alt til å lønne seg.

Uansett gleder han seg over et faktum ingen kan bestride:

- Brua vår står jo der, ingen kan ta den fra oss, slår han fast.