Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bygde bunker i frykt for Nord-Korea-raketter

Politiet fant nakent, forkullet lik i kjelleren.

BUNKER: Det var i dette huset at 27-åringen fra Maryland i USA bodde. I kjelleren fant politiet et lik, og et sju meter dypt hull. Foto: NTB Scanpix
BUNKER: Det var i dette huset at 27-åringen fra Maryland i USA bodde. I kjelleren fant politiet et lik, og et sju meter dypt hull. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I all hemmelighet planla en 27 år gammel millionær fra Maryland i USA å bygge underjordiske tuneller i tilfelle Nord-Korea skulle gjøre virkelighet av rakett-truslene sine. Nå er han siktet for uaktsomt drap.

Flere amerikanske medier, blant andre The New York Times, Washington Post og CBS News, har omtalt siktelsen som ble tatt ut tidligere denne uka.

- Han var bekymret over økende internasjonale spenninger, og spesielt Nord-Koreas ballistiske missiler. Så han ville bygge et sikkert gjemmested for seg selv, sier advokaten Robert C. Bonsib ifølge The New York Times.

Fant lik i kjelleren

Det var den 10. september i fjor at nødetatene fikk meldinger om at det brant i 27-åringens hus. Ifølge rettsdokumentene snakket både politiet og brannvesenet med ham, før de etter hvert oppdaget «et nakent, forkullet lik» i kjelleren. Seinere ble det klart at mannen døde av røyk- og brannskader.

I tillegg fant de et sju meter dypt hull, som forgreinet seg i underjordiske tuneller som strekker seg over et område på 60 meter.

PROPAGANDA: Nord-Korea slapp en propagandavideo, der blant annet et amerikansk krigsskip og et bombefly angripes. Det skjedde bare timer etter at amerikanske bombefly viste seg langs kysten av Nord-Korea i en sjelden maktdemonstrasjon. Video: DPRK TODAY Vis mer Vis mer Vis mer

Brannfare

Over flere år har 27-åringen tjent en sjusifret sum ved å spekulere i aksjer, og hadde blant annet investert i firmaet til entreprenøren Askia Khafra (21), som ble funnet død. Derfor var han et naturlig valg da millionæren skulle leie inn en arbeider til å utføre bunkerprosjektet.

I løpet av etterforskningen har politiet konkludert med at bunkeren ble forsynt med en betydelig mengde elektrisitet på uforsvarlig vis. Aktoratet mener derfor at den siktede må ha vært klar over risikoen for at det kunne begynne å brenne i kjelleren, men gjorde ingenting med det.

Risikerer 10 år

Mannens advokat mener at Khafra likte arbeidet, og at bilder i sosiale medier er et bevis på det.

- Dette er en tragisk ulykke, som resulterte i at en ung mann som deltok i disse aktivitetene - og var fult klar over hva som foregikk - gikk bort, sier Bonsib ifølge BBC.

Aktoratet hevder også at Khafra sendte en tekstmelding om mulig røykutvikling til den siktede 27-åringen, i forkant av brannen. Den siktedes advokat hevder på sin side at klienten skal ha prøvd å redde Khafra et par ganger, men at han ikke klarte det på grunn av all røyken.

Om 27-åringen blir dømt for uaktsomt drap, risikerer han 10 års fengselsstraff.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media