Bygde hus av sjøsand

Han bygde husene sine av sjøsand, og de raste sammen som korthus under jordskjelvet. Nå er Veli Gocer, Tyrkias mest forhatte mann, arrestert. Han beskyldes for å stå ansvarlig for at flere hundre mennesker døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gocer, av noen kalt «Sandmannen», bygde 3000 leiligheter i feriebyen Yalova ved Marmarahavet. Minst 500 av dem ble lagt i ruiner.

I dekning

Da redningsmannskapene begynte å rydde opp, oppdaget de at Gocer hadde brukt sjøsand, skjell og søppel i sementblandingen. Da sannheten kom fram, gikk entreprenøren i dekning, men uttalte følgende til pressen fra sitt skjulested:

- Ingen fortalte meg at jeg ikke kunne bygge med sjøsand.

- Jeg har aldri hatt noen lisens for å drive byggevirksomhet, men myndighetene har heller ikke bedt om å få se noen, sier Gocer som i verste fall risikerer ti års fengsel.

- Hvis jeg er skyldig, skal jeg gjøre opp for meg, men jeg føler meg ikke skyldig. Jeg er lei meg, men jeg er ikke ansvarlig for at noen døde, sier hobbyentreprenøren.

Byggeboom

Yalova er et yndet utfartssted for tyrkiske turister, og byen har opplevd en byggeboom i de siste åra. Gocer er ikke alene om å ha bygd dårlige hus i denne byen, men han er verstingen.

Gocer ble arrestert i leiligheten til en slektning i Istanbul sist mandag. Bygningen han ble avhørt i, ble omringet av sikkerhetsvakter, av frykt for at rasende jordskjelvofre skulle gå til angrep.

Hittil er mer enn 15000 personer funnet omkommet etter jordskjelvet i Tyrkia. Flesteparten av husene raste sammen fordi de var for dårlig bygd. Entreprenører har brukt for mye sand og for lite armeringsjern, og korrupsjonen har blomstret. Myndighetenes kontroll av byggeprosjekter har også vært under enhver kritikk.

Etter jordskjelvet etterforsker politiet mer enn 160 saker der entreprenører er involvert.