Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bygde opp rans-GPSen til helikopterranerne

Landet to steder under flukten fra G4S. Politiet mener det var tre ranspiloter.

STOPPET HER: Her ble ranshelikopteret funnet etter ranet. Nå har politiet kartlagt fluktruta. Foto: Expressen
STOPPET HER: Her ble ranshelikopteret funnet etter ranet. Nå har politiet kartlagt fluktruta. Foto: Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Da et ukjent antall ranere stakk fra verdisentralen G4S i Västberga i Stockholm med helikopter ble politiet i Stockholm stående igjen måpende med beina planta i bakken utenfor kuppåstedet.

Politiet forsøkte å ta opp flukten i lufta, men ble effektivt stoppet, da en mistenkelig kasse hadde blitt plassert i helikopterhangaren der politiet hadde plassert sine helikoptre.

Politiet mistenker at tre personer har flydd luftfartøyet i løpet av flukten. Helikopteret ble funnet cirka 3,5 mil fra verdisentralen. Ranerne var forduftet.

Sletta GPS — bygde den opp igjen
Gjerningsmennene hadde planene i orden. De sletta koordinatene i helikopterets GPS slik at politiet politiet ikke skulle klare å ettergå fluktruten. Men en feil kan nå bidra til å felle de bevæpnede ranerne.

Ifølge politiinformasjon avisa Expressen har fått tilgang på har politiet klart å sette sammen koordinatene igjen.

- Våre teknikere har klart å gjenskape den viktige informasjonen og annen informasjon. Dermed kjenner vi helikopterets rute etter ranet og akkurat hvor det har landet underveis, sier kilden til Expressen.

Landet to steder
Gjenskapingen viser at helikopteret har landet på minst to steder under flukten. Det kan stemme godt overens med at politiet mistenker at tre personer har flydd helikopteret.

Blant annet skal en 34-år gammel medieprofil ha sittet bak spakene. Onsdag ble han varetektsfengslet, siktet for medvirking til grovt ran. Til sammen er seks personer siktet i saken, tre er varetektsfengslet.

Helikopteret skal ha landet i området Skuggan i Djurgården i Stockholm og ved idylliske Kanaanbadet vest for byen.

SPEKTAKULÆRT KUPP: Det er foreløpig uvisst hvor mye ranerne fikk med seg da de med vinkelsliper kuttet låsene og stakk avgårde i helikopter. Foto: Polisen
SPEKTAKULÆRT KUPP: Det er foreløpig uvisst hvor mye ranerne fikk med seg da de med vinkelsliper kuttet låsene og stakk avgårde i helikopter. Foto: Polisen Vis mer

Expressen har snakket med Hasse Ericsson. Han har 35 års flygererfaring som helikopterpilot og har hele 15 000 timer i rotorstolen.

- Jeg kan si med 99 prosent sikkerhet at alle helikoptre har GPS. Den gir deg som pilot informasjon om kontrollsoner, koordinatorer og kart som viser hvor helikopteret har flydd. Punkter på kartet viser landingssteder, sier han.

Mobilboom
Ifølge opplysninger i saken har personer i kretsen rundt helikopterligaen rekognosert i byen et halvt år før kuppet, skriver Expressen. '

Det er også informasjon om at en butikk solgte et 30-talls mobiltelefoner en gang i sommer. Disse skal ha blitt brukt flittig i ransmiljøet.

To dager før ranet tok denne telefontrafikken seg kraftig opp.

- Spesielt mellom 21 og 23. september var det mye trafikk.

Pressetalsmann i Rikskriminalpolisen er taus om opplysningene.

- Jeg kan ikke si noen ting om dette, sier Varg Gyllander.

VARETEKTSFENGSLET: En 34 år gammel medieprofil er siktet for ranet. Foto: Privat/Expressen
VARETEKTSFENGSLET: En 34 år gammel medieprofil er siktet for ranet. Foto: Privat/Expressen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling