Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bygde ut hytta ulovlig

Helga Pedersens påbygg sto klar tre måneder før godkjennelse.

INNRØMMER: Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen innrømmer at hun har gjort "pinlige" feil, når hun ikke har gjort det nødvendige papirarbeidet i utbyggingen av huset sitt i Tana. FOTO: SCANPIX
INNRØMMER: Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen innrømmer at hun har gjort "pinlige" feil, når hun ikke har gjort det nødvendige papirarbeidet i utbyggingen av huset sitt i Tana. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/TANA (Dagbladet.no):Tre måneder før tillatelsen kom fra kommunen høsten 2006, hadde fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) og ektemannen Erik Brenli allerede satt opp tilbygget til boligen sin i Vestertana.

Dermed kan Dagbladet avsløre at hun ikke bare har bodd ulovlig, men at hun også har satt opp bygningen før alle skriftlige tillatelser var på plass.

Tre måneder
Arbeiderpartitoppen innrømmer i Dagbladet i dag at byggingen hadde startet før hun hadde fått tillatelse. Hun innrømmer også at hun ikke har levert ferdigattest på huset, og dermed har bodd ulovlig siden 2005.

- Det sto ferdig våren 2006. Det er tre måneder før vi fikk brevet fra kommunen med en godkjennelse av bruksendringen. Vi hadde da inntrykk av at saken var ferdig behandlet i november 2005. Vi hadde levert en forenklet byggemelding i 2005, og saken hadde vært oppe til høring i fylkeskommunen og Sametinget.

Mangelfull søknad
Men tillatelsen til å sette opp tilbygget på 12 kvadratmeter, kom først i brevs form fra Tana kommune 28. august 2006. Kommunen beklager lang behandlingstid, men gjør det også klart at tillatelsen må være tilstede på mens utbyggingen skal skje.

Vanligvis kreves det ikke full søknadsrunde for mindre påbygg, men i dette tilfelle sendte kommunen et brev 21. juli 2005 til Pedersen, bare dager etter den opprinnelige søknaden, om at kommunen «ikke kan gi tillatelse til bruksendring til boligformål før vann og avløp er sikret.»

Etter dette sendte Pedersen inn en melding om tiltak i begynnelsen av august 2005 med plan og skisse over påbygget og en søknad om utslippstillatelse.

Til svar fikk Pedersen av kommunen i et brev datert 26. august 2005 at melding om tiltak hadde flere mangler og at «Da bygget ligger innenfor 100 metersbeltet til sjø, utløser dette søknad om dispensasjon etter plan og bygningsloven».

Dermed satte kommune i gang en høring til blant annet fylkeskommunen og Sametinget. Ingen av høringsinstansene gikk imot utbyggingen.

Godkjent først i 2006
Men den endelige godkjennelsen kom først 28. august 2006, nesten et år senere. Da var altså byggearbeidet allerede igangsatt, og ifølge Pedersen selv, ferdigstilt.

På spørsmål fra Dagbladet om Pedersen og familien hadde anledning til å sette opp bygningen før dette, sier Kjell Nilssen i Tana kommune følgende:

- Nei, det kunne de ikke. Hvis de har gjort det, så har de vært for raske med igangsettelsen. Da har de bygd ulovlig, sier han.

Etter at Dagbladet har gjennomført intervjuet, ringer Nilssen opp igjen og mener det skal foreligge en muntlig godkjennelse på at Pedersen kunne sette i gang arbeidet.

- De skal ha fått en muntlig tillatelse eller en mail fra avdelingen fordi vi ikke hadde saksbehandlere.

- Holder det at en slik tillatelse gis muntlig?

- All saksbehandling gjøres skriftlig.

- Er det gjeldene tillatelse om det ikke er gitt ut skriftlig?

- Som sagt, normalt driver vi bare med skriftlig saksbehandling.

Senere får Dagbladet bekreftet at kommunen ikke kan dokumentere når en slik muntlig tillatelse er gitt, eller en slik mail skal være sendt.

Mangler ferdigattest
I brevet fra kommunen kreves det også at Helga Pedersen eller mannen skriftlig må søke om ferdigattest når tilbygget er ferdig, en attest hun i Dagbladet i dag innrømmer aldri å ha søkt om.

«Når tiltaket tas i bruk, skal ansvarlig søker skriftlig anmode om ferdigattest eller eventuelt midlertidig brukstillatelse vedlagt nødvendig dokumentasjon. Skjema vedlagt».

Sommeren før hun ble statsråd i Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering, kjøpte Helga Pedersen og mannen eiendommen de nå bor på. Der sto blant annet ei hytte på 50 kvadratmeter. Parets problem var at de ønsket å bruke hytta som bolig.

De flyttet inn allerede i 2005, før bruksendringen var godkjent, men det var ifølge Pedersen godkjent, ettersom det er tillatt å bruke fritidsbolig inntil seks måneder sammenhengende i året. Hun hadde på det tidspunktet også tjenestebolig som fylkesordfører i Finnmark, og etter hvert som statsråd.

Sender skjema
Nå legger Pedersen seg flat, og lovet i går å sende inn en søknad om en ferdigattest så fort hun kan.

- Jeg har i kveld funnet fram skjema, så nå skal jeg bare sjekke at vi har det vi skal ha fra rørlegger og de andre vedleggene. Jeg skal gå i gang med det i kveld, sier hun.

- Hva synes du om at du nå i lengre tid har bodd ulovlig, slik Tana kommune og eksperter sier?

- Det vi søkte om godkjenning til var tilbygget, men det sto i kommunens brev at det skulle leveres ferdigmelding, det burde vi selvsagt ha gjort, sier Pedersen til Dagbladet.

I sin egen redegjørelse
beklager Hela Pedersen nå at de startet arbeidet på eiendommen for tidlig.

- Byggingen ble igangsatt før den formelle, skriftlige tillatelsen fra kommunen forelå. Dette beklager jeg.

HUSET: Påbygget til denne boligen i Vestertana, ble oppført før tillatelsen forelå. Det ble heller aldri levert inn ferdigattest, slik et brev fra kommunen krevde. FOTO: Hans Arne Vedlog
HUSET: Påbygget til denne boligen i Vestertana, ble oppført før tillatelsen forelå. Det ble heller aldri levert inn ferdigattest, slik et brev fra kommunen krevde. FOTO: Hans Arne Vedlog Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling