Bygdestrid i blodet

REINØYA: Leiv (81) og Arne-Bjørn Lockertsen (62) er onkel og nevø og nærmeste naboer. I ti år har de stått på hver sin side i striden i Søndre Reinøy. Skal bygda ligge i Tromsø eller Karlsøy? Etter tre folkeavstemninger er bygdefolket like delt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Nå er jeg drittlei saken, sukker yngstemann, Arne-Bjørn. Salatgartneren leder Karlsøy-gjengen, og ser ingen argumenter for ei framtid i Tromsø. Onkel Leiv og kona Johanne tilhører Tromsø-gruppa. De er lei, de også. Og ønsker en fredelig alderdom, men ikke i Karlsøy.

- Der flytter legene, og fiskeindustrien går med underskudd, sier Johanne.

Det er ingen krig ute på Søndre Reinøy. Jo visst har det vært fyrt av noen salver, og onkel og nevø har kranglet litt i avisa.

- Vi diskuterer ikke saken. Gjør vi det, kan blodet begynne å koke mer enn godt er, tror Arne-Bjørn.

Delt på midten

Det bor 60 mennesker i Søndre Reinøy. Ved kommunereguleringen i 1964 fikk folk tilbud om å flytte over til Karlsøy sammen med resten av Reinøy, men stemte nei. Med åra har folk blitt nærmere og nærmere knyttet til Karlsøy. Det er her de jobber, går på skole og handler. De beste argumentene for Karlsøy er at innbyggerne kan skrive ned studielånet, betale mindre skatt og motta mer barnetrygd.

- Ser vi ut som vi trenger ordninger? Spør onkel Leiv.

Delt på midten

To ganger til har innbyggerne stemt over hvor de skal bo. I 1999 endte folkeavstemningen med 22- 22. Avstemningen i fjor høst endte med en knepen seier til Tromsø, 24- 23.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer