Bygdestrid i blodet

REINØYA: Leiv (81) og Arne-Bjørn Lockertsen (62) er onkel og nevø og nærmeste naboer. I ti år har de stått på hver sin side i striden i Søndre Reinøy. Skal bygda ligge i Tromsø eller Karlsøy? Etter tre folkeavstemninger er bygdefolket like delt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå er jeg drittlei saken, sukker yngstemann, Arne-Bjørn. Salatgartneren leder Karlsøy-gjengen, og ser ingen argumenter for ei framtid i Tromsø. Onkel Leiv og kona Johanne tilhører Tromsø-gruppa. De er lei, de også. Og ønsker en fredelig alderdom, men ikke i Karlsøy.

- Der flytter legene, og fiskeindustrien går med underskudd, sier Johanne.

Det er ingen krig ute på Søndre Reinøy. Jo visst har det vært fyrt av noen salver, og onkel og nevø har kranglet litt i avisa.

- Vi diskuterer ikke saken. Gjør vi det, kan blodet begynne å koke mer enn godt er, tror Arne-Bjørn.

Delt på midten

Det bor 60 mennesker i Søndre Reinøy. Ved kommunereguleringen i 1964 fikk folk tilbud om å flytte over til Karlsøy sammen med resten av Reinøy, men stemte nei. Med åra har folk blitt nærmere og nærmere knyttet til Karlsøy. Det er her de jobber, går på skole og handler. De beste argumentene for Karlsøy er at innbyggerne kan skrive ned studielånet, betale mindre skatt og motta mer barnetrygd.

- Ser vi ut som vi trenger ordninger? Spør onkel Leiv.

Delt på midten

To ganger til har innbyggerne stemt over hvor de skal bo. I 1999 endte folkeavstemningen med 22- 22. Avstemningen i fjor høst endte med en knepen seier til Tromsø, 24- 23.

- Men dette resultatet er ikke riktig, mener Arne-Bjørn. Han har oppdaget valgtekniske feil.

- Fire av dem som stemte ved valget i fjor, hadde flyttet fra bygda da de stemte. Ifølge valgloven hadde ikke disse stemmerett. Arne-Bjørn er temmelig sikker på at disse fire finnes blant Tromsø-stemmene.

- Men vi vet at det også var Karlsøy-tilhengere som ikke skulle ha stemt, sier Leiv og Johanne.

Tromsø kommune har innrømmet at avstemningen var feil, og Arne-Bjørn aksepterer ikke resultatet. Som førstemann i Norge vil han teste den nye inndelingsloven, og søke om å flytte bygda over til en ny kommune.

Men saken er for vanskelig for fylkesmannen, han må sende den videre til Kommunaldepartementet. Det kommer til å ta tid, lover jurist hos fylkesmannen, Trude Johannessen.

Skuffet

- De har presset igjennom to folkeavstemninger som gikk i vår favør. Jeg hadde trodd at de skulle respektere det, sier onkel Leiv som er skuffet over at kampen fortsetter. Men han og kona vil likevel bøye seg om departementet flytter dem til Karlsøy.

- Men det blir med tungt hjerte.

Vil bo i hver sin kommune: Arne-Bjørn Lockertsen vil ha med onkel Leiv over til Karlsøy. Men Leiv vil at bygda Sør-Reinøy fortsatt skal ligge i Tromsø.