Bygdøy-naboer raser mot eventyrslott

Naboer protesterer mot hotellkongen Bakke # Hotell- og vaskekongen Svein Bakkes planlagte eventyrslott blir for stort og prangende, selv på fasjonable Bygdøy i Oslo. Sinte naboer klager og i tillegg raser bydelslegen mot Bakkes planlagte helikopterplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svein Bakke liker å ha det fint både hjemme og på hytta. Bakke begynte med tomme hender da han som 17-åring startet sitt eget renholdsfirma. Nå driver han mest med utbygging og utleie av hytte- og ferieleiligheter i populære fjellområder som Trysil og Hafjell. Bakke har kommet i konflikt med naboene på Bygdøy fordi at han ønsker å ruste opp sommerboligen. Eiendommen som ligger helt inntil badestranda på Huk vil da få et bruttoareal på 1600 kvadratmeter. Det inkluderer en underjordisk garasje på 360 kvadratmeter, eget avslappingsrom med svømmebasseng og andre selvfølgeligheter som romerbad, boblebad og stamp.

Sju klager

I følge bladet Kapital har sju klager hittil funnet veien til kommuneadministrasjonen. Dagbladet er også kjent med at velforeningen på Bygdøy er skeptisk til mangemillionærens helikopterflyginger.

Bakkes nærmeste naboer, Carl og Elisabeth Lange, har kontaktet advokat for å få stoppet planene både om helikopterlandingsplass og bygging av et enormt hus.

Særlig er høyden på prosjektet en bekymring for Lange, hele bygget skal nemlig ha samme høyde som toppunktet på boligen som står der i dag. Dessuten er det allerede tett mellom husene, i hvert fall til å være Bygdøy-standard. Riktignok er det romslige boliger og hager på nabotomtene også, men ingen kjempepalass.

- Jeg synes ikke sju klager er mye. Da jeg bygde om på Larkollen, gamle Røds hotell, fikk jeg mellom 70- 80 klager. Jeg kan da ikke la meg diktere av andre. Folk må respektere at jeg gjør som jeg vil på min private eiendom, sier Svein Bakke til Dagbladet.

- Jeg bygger ikke for naboen. Finansmannen har gått gjennom klagene og kommet fram til at han bare vil ta hensyn til en av dem.

Helikopterbråk

Naboene har fått med seg bydelsoverlegen i protestene mot at Bakke fra tid til annen lander med sitt private helikopter på tomta.

Bakke har ingen forståelse for klagene. Men etter at naboene klaget til Luftfartsverket, sier Bakke at han har innstilt flygingene. Han mener likevel at naboene bør tåle en landing i ny og ne.

- Lyden er vanvittig høy. Det er ikke bare plagsomt, det føles som en invasjon, mener Elisabeth og Carl Lange.

Bare en lav mur og et uthus står mellom boligene.

Ingen av naboene er blitt spurt om hva de synes om helikopterplanene. Lange er dessuten bekymret for konsekvensene hvis det gis tillatelse til å bygge landingsplass for helikoptre.

- Om én får lov, må alle få lov. Det er allerede flere som har planer, forteller Carl Lange.

Vibeke Forberg har bodd på Bygdøy i 14 år. Hun bor i samme gate som hotellkongen.

- En del skal man jo tåle, men helikopterlandingsplass midt i et tettbebygd boligstrøk blir litt voldsomt, synes hun.

- Da jeg hørte om helikopterplanene, tenkte jeg «Hjelp! Er det sånn det skal bli her?». Vi har levd så lenge med støyen fra Fornebu, nå kan vi endelig høre fuglesang igjen.

- Vi har behov

Bakke sier dette om bråket:

- Det er ikke engang de nærmeste naboene som klager, de synes tvert om at det bare er hyggelig.

- For meg og de andre som er så heldige å ha et helikopter, er ikke dette noe vi gjør for gøy. Det er fordi at vi har et behov for det. Å lande på privat eiendom nå og da er da heller ikke ulovlig, hevder Bakke.

Byggesaken ligger nå på bordet hos plan- og bygningsetaten. I løpet av april skal Oslo kommune ta stilling til om det blir bygging.

ole.bjorner.welde@dagbladet.no

frode.hansen@dagbladet.no

mina.gerhardsen@dagbladet.no

PALASS: Slik skal Svein Bakkes bolig se ut fra vestsiden.