- Bygg flere boliger i Oslo

Kommunalminister Sylvia Brustad retter hard kritikk mot den politiske ledelsen i Oslo kommune. Hun mener byregjeringens boligpolitikk er uverdig og umoralsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er avdekket forhold i Oslo som bare kan karakteriseres som umoralsk. Det opprører meg at kommunen for eksempel krever markedsleie av de dårligst stilte i samfunnet. Hvordan skal de ha råd til å betale det markedet krever? spør Sylvia Brustad.

Nå utfordrer hun Oslo kommune til å benytte seg av statens tilbud og starte arbeidet med å gjenreise en solidarisk boligpolitikk i Oslo.

Kommunens ansvar

- Som kommunalminister har jeg ansvar for å legge forholdene til rette for en bedre boligpolitikk, men det er kommunens ansvar å gjennomføre utbyggingen. Så langt har Oslo kommune gjort en altfor dårlig jobb. Det bygges ekstremt få boliger i Oslo, sier hun.

Brustad sier at regjeringen har bedt Husbanken å gjøre en ekstra innsats i Oslo. Men så langt har lite skjedd. I fjor ble det igangsatt 1484 boliger i Oslo. Tallet skulle vært tre ganger så høyt.

Dette skyldes blant annet at kommunen har et altfor lavt tempo for å få fram byggeklare arealer. - Oslo kommune har ikke et arealproblem, byen har et beslutningsproblem og et framdriftsproblem. Dette har det Høyre-dominerte byrådet ansvar for, sier Brustad.

Utleieboliger

Kommunalministeren er også kritisk til byrådets utleiepolitikk. Kommunen selger flere utleieboliger enn de kjøper. I fjor kjøpte kommunen 190 utleieboliger, men solgte 308.

- Da blir det helt feil. Enda verre er det at Oslo kommune krever markedsleie av de ofte svakest stilte leietakerne. Kommunen opptrer som private gårdeiere og tar ut den fortjeneste som er mulig i et marked under press.

Uten kontroll

Hun slår fast at kommunen overholdet ikke har kontroll: - Når en mann blir begjært utkastet fordi han skylder kommunen en månedsleie, og når en annen mann blir kastet på gata midtvinters for deretter å fryse i hjel, da mangler man kontroll.

I årets budsjett er det rom for bygging av 750- 1000 flere utleieboliger. Tilskuddet økte med 152 millioner kroner, til 641 millioner. - Hva er det Oslo venter på? Det er penger tilgjengelig, sier Brustad.

- Jeg har også økt kommunenes tilgang på etableringslån med 50 prosent, men Oslo har bare søkt om 418 millioner kroner, 12 prosent mindre enn i fjor. Det er beklagelig. Jeg kan bare oppfordre kommunen om å søke om mer, sier hun.

UTLEIEBOLIG: - Oslo bør bygge mange «Boliger for førstegangsetablerere» - som denne her. De trenger ikke mer enn 30-40 kvm, sier Sylvia Brustad.