- Bygg i marka

Oslomarkas grantrær må vike for å gi plass til nye boliger. Det mener redaktør og økonom Carsten O. Five. Presset på boligmarkedet gjør nå at stadig flere flytter til nye og billigere forsteder i kommuner nord og sør for Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dine Penger-redaktør Carsten O. Five mener det er galt at høye priser og for få boliger tvinger folk ut av byområder.

Han vil heller bygge nytt i randområdene opp mot Oslo- og Bærumsmarka.

- Vi må justere den selvpålagte og hellige markagrensa. Staten og Oslo kommunes boligpolitikk er uansvarlig og skandaløs. I pressområdet rammes de svakeste på en beinhard måte med skyhøye bolig- og leiepriser.

Ifølge Prognosesenteret er det bygd minst 13588 boliger for lite i Oslo bare i løpet av 90-åra. Økt urbanisering gjør boligmangelen stadig mer prekær.

Vil ha byggeplan

Five foreslår en 50-års rullerende byggeplan, der kommunen framskaffer tomteareal og sørger for skikkelig infrastruktur. Områdene ved Sognsvann og langs Maridalen i Oslo og ved Østernvannet og Bærums Verk i Bærum er blant de skogsområdene Five vil ta av. Dette er i dag flittig brukte tur- og rekreasjonsområder.

- Noe må vi dessverre ofre dersom vi vil hindre at våre barn og barnebarn skal bo seg i hjel, sier Five, som selv er en ivrig turgåer i Bærumsmarka og har bolig nær skogen der han vil bygge nytt.

Dagpendling

Mens det blir stadig vanskeligere å få tak over hodet i storbyen, ser flere dagpendling som eneste løsning. Kommuner langs Oslofjorden som Røyken, Lier, Hurum og Drammen er blant dem som merker en økende innflytting av folk med jobb i Oslo. Også kommuner lenger sør, som Holmestrand, får stadig flere dagpendlere. De bruker over en time en vei til jobben. I bytte får de en billig bolig.

- Mange av dem som flytter hit, har ingen tilknytning her fra før, men ønsker seg lavere kostnadsnivå på boligen sin. Vi er en typisk pendlerkommune, sier assisterende rådmann Knut Resen-Fellie i Holmestrand og ønsker alle velkommen.

Rådmannens tommelfingerregel er at du får et hus med hage i Holmestrand for den prisen du må gi for en standard leilighet i Oslo.

- Hos oss finnes store tomteareal som står klare for videre utbygging, sier Holmestrands assisterende rådmann.

Øker stadig

Ifølge Tore Dahl hos Eiendomsmegler Dahl a/s i Drammen startet innflyttingen særlig i fjor. Den øker stadig.

- Mange ser at bolig i Oslo, Bærum og Asker er for dyrt. De velger drammensdistriktet fordi det er lavere bokostnader og en akseptabel reisetid til jobb i Oslo, sier Dahl.

Også kommuner nord for Oslo får flere tilflyttere som pendler til jobb.

- Vi tror det skyldes en kombinasjon av boligmangelen i Oslo og Gardermo-utbyggingen. Mye tyder på at vi er i ferd med å bli en pendlerkommune, sier informasjonssjef Rolf Kristiansen i Ullensaker kommune.

Redaktør Carsten O. Five ser flere negative sider ved den økte dagpendlingen, blant annet lengre bilkøer inn til Oslo med ditto forurensning.

- Til tross for alle subsidiene til bønder og andre yrkesgrupper i distriktene, flytter flere mot byene. Folk må få velge selv, vi kan ikke innføre et Pol Pot-system der folk tvinges til utkantene, mener Five.