- Bygg mer i strandsonen!

LINDESNES (Dagbladet): - Hytter og ferieleiligheter i strandsonen er med på å øke allmennhetens adgang til sjø og strender. Det kan godt bygges mer langs vår uendelig lange kyst uten at det skader verken miljø eller friluftsliv, mener næringsminister Ansgar Gabrielsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi står på kaia på det idylliske fiskeværet Lillehavn på Lindesnes, der næringsministeren vokste opp. Her er nedlagte hermetikkfabrikker og fiskemottak byttet ut med et strøkent leilighetsanlegg med striglede små plener og steinsatt brygge foran.

- Jeg synes det er flott, jeg. Her kan man kjøpe eller leie, og alle som vil, kan legge til med båt, sier Gabrielsen. Han mener problemene rundt bygging i strandsonen er sterkt overdrevet og at debatten er altfor lite nyansert.

- Det snakkes som om allmennheten bare består av folk som vil dra på picnic og slå seg ned på et svaberg. Men allmennheten er da både hyttefolk, alle hyttefolks venner og slektninger, og det er turister. Hytter og utleieleiligheter er faktisk med på å øke allmennhetens adgang til sjø og strender.

Sikre fellesarealer

- Men din statsråds- og partikollega Børge Brende har tatt til orde for innstramninger når det gjelder bygging i 100-metersonen?

- Jeg ser at det kan være et problem i pressede områder langs Oslo-fjorden, dette at områder privatiseres og stenges for folk. Så kommunene må selvsagt passe på. Strandloven må håndheves på en fornuftig måte. Men det skrikes unødig om alle dispensasjonene som gis, flertallet gjelder jo verandaer og tilbygg til utidsmessige hytter, sier Gabrielsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer