Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bygg Oslo med trær

Bare hvis du elsker et tre som deg selv, vil du overleve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NÅR DE som er satt til å forme utviklingen av Oslos sjøside ikke vil at vi skal se trærne for bare hus, bør de sendes en tur til Wien. Det er billig i disse lavprisflydager; sannsynligvis for bensinbillig i forhold til nettopp trærne, men likevel en reise verdt. For det er verdi det er snakk om når det gjelder den store utbyggingen av Sørenga og resten av områdene rundt Norges nye operabygg.Eller som direktør i Havnevesenets eiendomsselskap Espen Pay enda mer presist enn han kanskje tenkte, formulerte det til Aftenposten forleden:- Vår oppgave er å skape verdier for eierne og for byen.Før det klinger i Havnevesenets kasse, gjelder det å huske at eierne er oss alle sammen og at byen som hovedstad angår nordmenn flest.Spørsmålet er derfor bare hvilke verdier utbyggingen skal skape.

WIEN er et bra sted for å finne ut av det. Den østerrikske hovedstaden er en kompakt by. Kommer du litt vekk fra alle de pompøse praktbyggene som keiser Franz Josef lot oppføre seint på 1800-tallet som kulisser for rikdommen den habsburgske familien hadde karet til seg, er bykjernen påfallende tett. Det er tungt, mørkt og trangt i Wien. I hvert fall helt til du finner fram til Kardemomme-kvartalet ved Donaukanalen med leilighetene som Friedenreich Hundertwasser tegnet for kommunen. Kvartalet er blitt både en turistmagnet og et populært bosted. Like ved ligger museumet med samlingen til denne østerrikske multikunstneren.Hundertwasser har et uttrykk som det er lett å kjenne igjen med sterke, klare farger og arbeider helt fritt for rette linjer:- Den rette linjen er gudløs, forkynte Hundertwasser, og allerede der vil han provosere de som foreløpig har tegnet de høye husklossene som skal presses tett i tett rundt den nye operaen vår.

MEN DET er ikke den sære Hundertwasser du skal lete etter i Wien. Det er treelskeren. For utbyggingen av havneområdet i Oslo gjelder uttrykket av Norge; de formene som i beste fall skal formidle noe om nasjonal identitet. Da går det an å snakke mer om trær. I hvert fall med Havnevesenet som har en styreformann som selv kan noe om verdien av det å bo midt i skogen i Norges hovedstad.Hundertwasser måler verdi i trær. Fra vinduene til museumet Kunsthaus Wien stikker ti greiner ut i gata som synlig symbol på den verdivurderingen, og på en av veggene henger tavla med budene som formidler hans lære om hvorfor mennesket må bygge byer med plass til trær:- Bare hvis du elsker et tre som deg selv, vil du overleve, profeterte Hundertwasser fra 1950-tallet da han begynte å reise verden med kunst som formidler sammenhengen mellom bymennesket og naturen.Mens de siste planene diskuteres for utbyggingen av Oslos sjøside, er det fortsatt tid til å pugge budene hans.

FRIEDENSREICH hundertwasser starter greit på folkeskolenivå. Hans første bud er at trærne gir oksygen som gjør det mulig for oss å leve.Bud to er at trær bedrer klimaet og dermed velværet for byens innbyggere. Det er vel fortsatt greit.Så minner han om det levende treets spesielle funksjon som støvsuger og hvordan det suger opp selv det fineste støvet.Det fjerde budet slår fast at trærne svelger bråket; reduserer ekkoet fra byståket og gir stillhet.I Oslo kanskje til og med så mye at det går an å få med seg noen operatoner utenfor veggene.

DET FEMTE budet er at trærne beskytter deg for innsyn like fint som en gardin og sånn skaper nødvendig skygge; skjønt akkurat det med skygge har planleggerne for Havnevesenet tegnet rikelig med langt der nede mellom de kompakte husveggene.Men det blir ikke en slik skygge som Hundertwasser beskriver i sitt sjette bud; det om at mange av trærne er så fint utviklet fra naturens side at de gir skygge med bladene om sommeren, mens det lille sollyset slipper fram når vinteren og mørket kommer.Hans syvende bud minner om at fuglene kommer tilbake med trærne, og med det følger det åttende budet om at trærne skaper skjønnhet, glede og bedre livskvalitet.

TIL SLUTT minner Friedensreich Hundertwasser om at det å plante et tre er et symbol på hvordan naturen reparerer. Med en slik handling i en by gjenoppretter vi natur i de digre områdene som menneskene ulovlig har berøvet naturen.I Oslo har Havnevesenet loven på sin side, men ikke så mye annet. Om du da ikke regner alt i pengeverdi.

Hele Norges coronakart