Bygg ut hytta

Stadig flere nordmenn blir hytteeiere. Men i det lange løp blir hytta ofte ikke stor nok. Vil du bygge på, kan du like gjerne først som sist finne ut hva som er tillatt der hytta di ligger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen vil kanskje begynne med å studere Plan- og bygningslovens 123 paragrafer. Men det er å begynne i helt feil ende, mener juridisk rådgiver Gunnar Svendsen i Norges Hytteforbund:

- Det beste er å starte hos teknisk etat i kommunen der hytta ligger. Der skal du få svar på hvilke lover og regler som gjelder for området.

Det kan for eksempel være totalt byggeforbud begrunnet i Plan- og bygningslovens ' 17-2, eller i kommunale vedtekter. I reguleringsplanen vil det for eksempel finnes begrensninger for utnyttelsesgrad på tomta.

En del kommuner har også egne vedtekter for hyttebygging. Der vil du kunne finne maksimum størrelse på hytta, hva slags klosett du kan ha, regler for bruk av aggregater og liknende.

Forskrifter

Hvis lover og regler ikke hindrer bygging, er det Forskriftene til Plan -og bygningsloven du skal følge i resten av prosessen.

- Du kan godt studere reglene for søknad selv. Men også her er det enkleste å be teknisk etat om den juridiske oppskriften for tilbygget du tenker deg, sier Gunnar Svendsen.

Noen tilbygg er så omfattende at du må sende inn full byggesøknad. Det betyr blant annet at du må ha underskrift fra en godkjent byggmester eller snekker.

Skriftlig nabovarsel skal også følge søknaden.

Melding

For en del mellomstore prosjekter, som for eksempel et frittliggende anneks på under 50 kvadratmeter, slipper du med en «melding om tiltak». Da står du selv som såkalt «tiltakshaver». Også her må du sørge for skriftlig nabovarsel. Skjemaer for søknad eller melding får du fra kommunen.

Men det kan heldigvis bli enda enklere. En del prosjekter er regnet som så små at du slipper å søke om tillatelse:

Det kan være en bod på mindre enn 15 kvadratmeter, et gjerde mot vei som er lavere enn en og en halv meter, eller en parkeringsplass til eget bruk.

Detaljerte bestemmelser finner du i ' 7 i Forskrift om saksbehandling og kontroll i byggesaker.