Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Byggekran rev ned gondolvogn i Hafjell

Dansk åtteåring falt 10-15 meter. - 70 millioner turer i året uten skader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En gondolvogn har falt ned i Hafjell alpinanlegg i Øyer kommune i Oppland midt på dagen i dag.

Det var ei byggekran som rev ned gondolvognen, opplyser lensmann Per Harald Jørgensen i Øyer til gd.no.

En dansk gutt på åtte år var i gondolen. Han skal ha sluppet fra opplevelsen med smerter i ryggen.

- Gutten har fått et brudd i brystryggen og må holde seg i ro inntil skaden er leget, sier daglig leder Ole Farmen ved Hafjell alpinsenter.

- Byggekran svingte inn Klokka 12.20 svingte en byggekran inn i gondolbanen og rev ned en gondol. Det var en passasjer om bord, en gutt og han er tilsynelatende lettere skadd. Gondolen tømmes nå for gjester for å foreta en omfattende sikkerhetsinspeksjon, skriver Hafjell Alpinanlegg i en pressemelding ved 13.10-tiden.

- Vi fikk melding fra AMK  om at en gondolvogn har meldt ned fra 10 - 15 meters høyde ved midtstasjonen i Kjus-løypa, sier operasjonsleder Atle Obsfelder i Gudbrandsdal politi-distrikt til Dagbladet.

To ambulanser fra sykehuset i Lillehammer, en brannbil og en politipatrulje har rykket ut.

- Vi har bare fått bekreftet at en person er skadd.  Den gondolbanen er forholdvis ny, og vi har ikke registrert slike ulykker med denne banen tidligere, sier operasjonsleder Atle Obstfelder.

Satt i vogna bak Vegard Øksnevad og hans to sønner satt i en av godolvognene like bak den som falt ned.  

- Vi passerte vogna som hadde falt ned, og like etterpå stoppet heisen. Vi så en person som lå på bakken, sier han til Dagbladet.

Øksnevad og sønnene ble hengende i lufta like over ulykkesstedet i ti minutter.  

- Det kom folk til: først bygningsarbeiderne som jobbet der, deretter en skipatrulje med snøscooter - og da heisen begynte å kjøre igjen så vi også en ambulanse, sier han.  

Han forteller at opplevelsen gjorde ham litt skjelven.  

- Vi tenkte over at det kunne skjedd oss, men vi regner med at sånt ikke skjer så ofte, sier han.

Ute av drift Inspektør Rolv Henning Blakar i Norske Veritas forteller til aftenposten.no at gondolbanen ble tømt for folk etter ulykken ved at den forsatte videre som normalt, og slapp passasjerene av på toppen av heisen som normalt.

Etter heisen ble tømt er den nå satt ut av drift inntil videre.

Dagbladet får opplyst at ulykken skal ha skjedd i den øvre delen av skianlegget, hvor det for tiden pågår en del byggeaktivitet.

70 millioner turer Alpinanleggenes Landsforening organiserer og lærer opp driftsledere ved alle skianlegg med heiser og gondolanlegg.

- Slike heiser og baner er underlagt strenge restriksjoner i Norge, og det er usedvanlig få ulykker . Jeg kan ikke huske i farten hvor mange år siden det var vi hadde en alvorlig ulykke. Det er sju millioner skiturister som gjennomfører 70 millioner turer hver sesong, sier daglig leder Andreas Rødven i foreningen til Dagbladet.

Rødven kjenner dagens ulykke foreløpig bare fra media, men han peker på at det ikke er en svikt i selve gondolbanen som har utløst denne ulykken.

- Alle driftsledere for heisanlegg gjennomgår våre kurs, og Taubanetilsynet, som blir ivaretatt av Veritas, har årlige inspeksjoner. Jeg kommer ikke på noen alvorlige ulykker siden 1993 på Voss, sier Andreas Rødven.

Ifølge nrk.no har det ikke vært dødsulykker i tilknytning til heisanlegg i norske skibakker siden 1979 på Oppdal.

Gondolbanen på Hafjell ble bygd i 2006.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!