Bygger de atom-bombe?

Nord-Korea har flyttet 1000 brenselstaver til anlegget som kan bygge atombomber. - Situasjonen er svært bekymringsfull, sier lederen for det internasjonale atomenergibyrået IAEA, Mohamed El Baradei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også:

Nord-Korea advarer USA mot «ukontrollerbar katastrofe» Si din mening!

Japan og Russland forsøker å få Nord-Korea til å endre kurs, mens Sør-Korea vil forhandle. USA nekter å bøye av i den fastlåste konflikten om atomanleggene i det lukkede Nord-Korea.

Situasjonen ble ikke bedre av at Nord-Korea i dag flyttet 1000 brenselstaver til Yongbyon-reaktoren, samtidig som observatørene fra IAEA er kastet ut av anlegget.

Anlegget kan brukes til å produsere plutonium og også atomvåpen.

- Situasjonen er svært bekymringsfull, men den store bekymringen er om de setter i gang reprosesserings-anlegget. Det vil produsere plutonium som kan brukes direkte til å lage atomvåpen, og vi har ingen mulighet til å overvåke situasjonen, sier El Baradei til CNN i dag.

De vet altså ikke om president Kim Jong-Il driver et høyt diplomatisk spill, som er i ferd med å sette landet i krigstilstand, eller om de faktisk ønsker å produsere atomvåpen.

Avtalebrudd

Det hele startet i 1994, da USA og Nord-Korea kom fram til en avtale om at det kommunist-staten skulle legge ned sitt atomprogram og stanse sine atomreaktorer som produserer plutonium. Til gjengjeld skulle USA finansiere båtlaster med olje til landet, og bygge to atomanlegg som ikke har avfall som kan brukes til å lage atomvåpen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer