Bygger de atom-bombe?

Nord-Korea har flyttet 1000 brenselstaver til anlegget som kan bygge atombomber. - Situasjonen er svært bekymringsfull, sier lederen for det internasjonale atomenergibyrået IAEA, Mohamed El Baradei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

 • Nord-Korea advarer USA mot «ukontrollerbar katastrofe»
  Si din mening!

  Japan og Russland forsøker å få Nord-Korea til å endre kurs, mens Sør-Korea vil forhandle. USA nekter å bøye av i den fastlåste konflikten om atomanleggene i det lukkede Nord-Korea.

  Situasjonen ble ikke bedre av at Nord-Korea i dag flyttet 1000 brenselstaver til Yongbyon-reaktoren, samtidig som observatørene fra IAEA er kastet ut av anlegget.

  Anlegget kan brukes til å produsere plutonium og også atomvåpen.

  - Situasjonen er svært bekymringsfull, men den store bekymringen er om de setter i gang reprosesserings-anlegget. Det vil produsere plutonium som kan brukes direkte til å lage atomvåpen, og vi har ingen mulighet til å overvåke situasjonen, sier El Baradei til CNN i dag.

  De vet altså ikke om president Kim Jong-Il driver et høyt diplomatisk spill, som er i ferd med å sette landet i krigstilstand, eller om de faktisk ønsker å produsere atomvåpen.

  Avtalebrudd


  Det hele startet i 1994, da USA og Nord-Korea kom fram til en avtale om at det kommunist-staten skulle legge ned sitt atomprogram og stanse sine atomreaktorer som produserer plutonium. Til gjengjeld skulle USA finansiere båtlaster med olje til landet, og bygge to atomanlegg som ikke har avfall som kan brukes til å lage atomvåpen.

  Den 16. oktober i år innrømmer Nord-Korea at de har et hemmelig atomprogram. Den 14. november stanser USA en oljesending til landet. Nord-Korea beskylder nå USA for å ha fabrikkert historien om at de har et hemmelig atomprogram. 12. desember truer Nord-Korea med å starte opp igjen Yongbyon-reaktoren, og ti dager seinere fjerner de overvåkingsutstyret fra anlegget.

  I dag melder USA at 1000 brenselstaver er flyttet til anlegget.

  Nord-Korea hevder de trenger å starte atomreaktoren på grunn av prekær mangel på elektrisk kraft, og vil reforhandle avtalen med USA.

  - Uaktuelt, svarer USA.

  Atompress


  IAEA-sjefen er ikke i tvil om hva som er i ferd med å skje.

  - Jeg tror de bruker sin kjernefysiske tekniske kapasitet til å oppnå et politisk mål, sier El Baradei.

  Landet har fjernet byråets overvåkingsutstyr fra tre atomanlegg, og skal være i ferd med å ta det bort fra et fjerde anlegg. Men IAEA har fremdeles observatører ved noen av anleggene.

  El Baradei forstår ikke hvorfor Nord-Korea fjerner overvåkingsutstyret, dersom målet kun er å produsere elektrisk kraft.

  Nord-Korea skal også ha fjernet forseglingen fra brukte brenselstaver, som ikke kan brukes til å produsere kraft, men som kan brukes til å produsere plutonium til atomvåpen.

  Senatet ber Bush gjøre noe


  Julaften truet Nord-Korea USA om at konflikten kunne føre til en «ukontrollerbar katastrofe». USA svarte med at de hadde kapasitet til å føre krig mot både Nord-Korea og Irak samtidig dersom det skulle bli nødvendig.

  Men flere stormakter forsøker nå å få løst opp i den fastlåste situasjonen. Både Russland og Japan skal ha vært i kontakt med Nord-Korea, og Sør-Korea sier nå at de kan forsøke å forhandle med sin nabostat.

  I tillegg kommer det nå press fra Senatet mot president George W. Bush.

  Republikaneren Richard G. Lugar og demokraten Joseph R. Biden Jr. ber nå Bush om å komme opp med en politikk som kan takle situasjonen.

  Utenriksminister Colin Powell har antydet at Nord-Korea kunne få tettere kontakt med USA dersom de snudde i denne saken, mens forsvarsminsiter Rumsfeld gjentar at USA fullt ut er i stand til å føre en krig mot Nord-Korea, selv om de kriger mot Irak samtidig.

  Det ekspertene nå spør seg, er hvem som er den største trusselen mot USA. Nord-Korea eller Irak?

  (Artikkelen er skrevet med bakgrunn i artikler fra CNN, BBC News, The Washington Post og nyhetsbyrået AP)

  Les flere artikler om evnet fra Google News.

<B>HEMMELIG: Her patruljerer nordkoreanske soldater grensa mot sør, og informasjonen om hva som foregår ved landets atomanlegg blir stadig dårligere.
YONGBYON: </B> Her kan Nord-Korea produsere plutonium for å bygge atombomber.
<B>SPILLER HØYT: President Kim Jong-Il.