FRUSTRERT: Norske radioamatører mener de med små midler kan bidra til økt kommunikasjonssikkerhet i Norge. Derfor har de bygget opp et skyggenett i all stillhet. Foto: Mette Randem
FRUSTRERT: Norske radioamatører mener de med små midler kan bidra til økt kommunikasjonssikkerhet i Norge. Derfor har de bygget opp et skyggenett i all stillhet. Foto: Mette RandemVis mer

Bygger eget nødnett i all hemmelighet

Norske radioamatører er skuffet over at myndighetene ikke ser verdien av deres radiosamband under katastrofer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den eneste kommunikasjonen Stryn i Sogn og Fjordane hadde med omverdene etter orkanen første juledag, var én enkel satellittelefon.

Vil på banen med skyggenett Store deler av nordvestlandet manglet strøm, fasttelefon, mobiltelefon og internett. Det er i slike situasjoner Norge er avhengige av kommunikasjon via tradisjonell radio. Det mener radioamatør og leder i Norsk Radio Relæ Liga (NRRL) avdeling samband Oslo og Akershus, Trond Bekken.

- Vi opplever at det er et organisasjonsproblem, hvor myndighetene ikke har vært på banen. Vi har jobbet mange steder i Norge den siste tiden for å skape en nasjonaltjeneste basert på Norges 5000 radioamatører, sier Bekken til Dagbladet.  

Han mener at et skyggenett for sikkerhet og beredskap allerede kunne eksistert, om bare myndighetene hadde vist mer interesse.
 
- I Oslo og Akershus har vi bygget vårt nett opp til en god beredskap. Vårt mål er et nasjonalt skyggenett og Østlandet er vårt første delmål. Som et eksempel på hvordan vi kunne bidratt under julens naturkatastrofe, kan jeg nevne at kallesignalet LA2CP i Måløy har vært på lufta mens resten av kommunen har gått i svart. Ingen i Måløy kommune hadde den minste anelse om denne radiosenderens eksistens, forteller Bekken.

Flom og terror Det som virkelig fikk fart på arbeidet med å bygge et eget nødnett på eget initiativ, var flommen tidligere i år i Gudbrandsdalen. For å sikre kommunikasjon ble det i all hast laget et alternativt kommunikasjonsnett basert på ivrige radioamatører.  

- Så kom 22. juli og med flomerfaringen i bakhodet og frykten for at Norge var utsatt for internasjonal terror, bygget vi raskt opp et skyggenett over hele Østlandet i tilfelle annen kommunikasjon skulle bli slått ut, sier Bekken.  

Han kontaktet tidlig Fylkesmannen i Møre og Romsdal for å fortelle at han hadde mange radioamatører i det katastrofeutsatte fylket. De var klare til å reise inn i isolerte områder for å sette opp radiosamband.  

- Vi fikk ingen respons. For veldig små midler, kan vi i fremtiden etablere et sikkert nett over kortbølgeradio, sier Bekken.    

DSB har planer Til Dagbladet sier avdelingsleder Hans Kristian Madsen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, at radioamatørene er innlemmet i deres beredskapsplaner.    

- Vi har gode erfaringer med radioamatører gjennom NRRL og jeg vet at de tidligere har blitt benyttet i situasjoner hvor sambandsfunksjoner har falt ut. For vi kan ikke basere krisehåndtering på mobilnettet alene.  

Fylkesmann i Sogn og Fjordane, Anne Karin Hamre, svarte på spørsmål fra Dagbladet at hun var innom tanken på å bruke alternativ radio.  

- Vi var inne på tanken om å benytte fiskerflåtens radioer, men valget falt på Sivilforsvaret som kjørte inn satellittelefoner. Vi brukte også jaktradioer i Bremanger, sier Hamre.

Dagbladet har ikke fått kontaktmed fylkesmann Lodve Solholm i Møre og Romsdal. 

LITEN VERDENSKOMMUNIKATOR: Større trenger den ikke være for å kunne snakke med hele verden. Det sørger landets mange rele-stasjoner for. FOTO: AP Photo/Carolyn Kaster
LITEN VERDENSKOMMUNIKATOR: Større trenger den ikke være for å kunne snakke med hele verden. Det sørger landets mange rele-stasjoner for. FOTO: AP Photo/Carolyn Kaster Vis mer