Dagbladet avslører:

Bygger for Ap-lederen uten tariffavtaler og med «løsarbeiderkontrakter»

I politikken kjemper Jonas Gahr Støre mot tariffløse bedrifter, uorganiserte arbeidere, og «løsarbeiderkontrakter». I det private boligprosjektet han investerer i, kryr det av dem. 

FAGFORENINGSMANGEL: De færreste av bedriftene Dagbladet har kartlagt på byggeplassen hvor Ap-leder Jonas Gahr Støre er blant medeierne, har ansatte som er organisert i fagforeninger. De fleste er ikke tilsluttet sentrale tariffavtaler. Og tre av åtte entreprenører bruker bemanningsbyrå til prosjektet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet. 
FAGFORENINGSMANGEL: De færreste av bedriftene Dagbladet har kartlagt på byggeplassen hvor Ap-leder Jonas Gahr Støre er blant medeierne, har ansatte som er organisert i fagforeninger. De fleste er ikke tilsluttet sentrale tariffavtaler. Og tre av åtte entreprenører bruker bemanningsbyrå til prosjektet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Noe av det første Arbeiderpartiet vil gjøre i regjering er å forby de useriøse kontraktene ved lov, sa Støre da han talte på Youngstorget i Oslo 1.mai.

I landsmøtetalen to uker tidligere kalte han kontraktene i bemanningsbransjen «en skam», som gjør ham «dypt urolig».

Nå viser det seg at flere av arbeiderne i et av byggeprosjektene Støre deleier i Oslo, har nettopp denne typen arbeidsavtaler, som Støre har omtalt som «nulltimerskontrakter» eller «løsarbeiderkontrakter.»

Ansettelsesformen innebærer at enkeltarbeidere i bemanningsbyråer ikke kan regne med lønn når de ikke er utleid til oppdrag, selv om de har faste ansettelser.

Fagbevegelsen mener slike ordninger gjør det vanskelig å fagorganisere de ansatte, som gjerne er utlendinger, og at ansatte som tar tillitsverv eller klager risikerer å ikke få nye oppdrag.

En kartlegging Dagbladet har gjort den siste uka, viser at:

  • Tre av åtte firmaer på byggeplassen bruker bemanningsbyrå. Åtte arbeidere er innleid gjennom bemanningsbyråene Workshop, Stolt, CBA Fagformidling, og Adecco. Av disse har minst seks såkalte nulltimerskontrakter, opplyser bemanningsbyråene.
  • Minst seks av åtte undersøkte bedrifter som jobber på anleggsstedet, ikke er tilsluttet noen sentral tariffavtale. I noen av tilfellene mangler bedriftene også bedriftsinterne tariffavtaler - såkalte husavtaler - som alternativ.
  • I fire av åtte bedrifter står de ansatte helt uten en fagforening i ryggen.

Alt dette er forhold som fagbevegelsen er sterkt opptatt av å bekjempe, og som de rødgrønne partiene, LO og fagbevegelsen anklager Erna Solbergs regjering for å forsterke.

SPESIELL EIERGRUPPE: Hva har Stein Erik Hagen, Ap-leder Jonas Gahr Støre, møbelgründer Torgeir Mjør Grimsrud, Erik Bøhler og kosmetikkdronninga Tove K. Midelfart til felles? Svaret er penger - og to boligprosjekter på Ensjø i Oslo. 
SPESIELL EIERGRUPPE: Hva har Stein Erik Hagen, Ap-leder Jonas Gahr Støre, møbelgründer Torgeir Mjør Grimsrud, Erik Bøhler og kosmetikkdronninga Tove K. Midelfart til felles? Svaret er penger - og to boligprosjekter på Ensjø i Oslo.  Vis mer

- Blir ikke mye troverdig

LO-veteran Boye Ullmann i Fellesforbundet sier han er veldig overrasket over at Ap-lederen ikke har mer orden i eget prosjekt, og mener det vitner om dårlig dømmekraft.

- Du blir ikke mye troverdig når du på den ene siden går rundt og snakker om å bekjempe sosial dumping og å fremme den norske modellen, og samtidig plasserer pengene dine i det uorganiserte arbeidslivet, sier Ullmann til Dagbladet.

Byggeprosjektet Dagbladet har undersøkt, går under navnet Grenselunden, og skal etter planen være 149 innflytningsklare leiligheter neste høst.

Gahr Støres selskap Femstø AS eier 3,26 prosent av aksjene i prosjektet, altså en relativt liten andel.

Ullmann synes ikke det er formildende.

- Det hjelper ikke. Her viser han enormt dårlig dømmekraft. Dette er sånt som er med på å undergrave den norske modellen, sier Ullmann, som også er medlem i partiet Rødt.

Hadde forventet innflytelse

SV-nestleder Kirsti Bergstø er også kritisk - og påpeker at Støre som investor kunne ha brukt sin innflytelse til å bedre standarden på byggeplassen.

- Jeg forventer at Støre, når han investerer i boligprosjekter, må være villig til å sette en standard for hvordan disse prosjektene skal være. Selv om Støre har en liten eierandel, har han meget god innsikt i hvordan byggebransjen fungerer, og da må han ta sine forholdsregler før han investerer, sier Bergstø.

Hun synes forholdene innen bygg- og anleggsbransjen i hovedstadsområdet er alvorlig - og er både kritisk til den økte bruken av bemanningsbyråer og mangel på sentrale tariffavtaler.

Har kritisert husavtaler

Dagbladets kartlegging :

Det er totalt ni entreprenører på Grenselunden-prosjektet i dag. Dagbladet har lyktes i å kartlegge åtte av dem.

Av disse mangler seks tariffavtaler med sentrale forbund, hvorav to opplyser at de ikke har noen form for tariffavtale.

Videre opplyser tre av åtte entreprenører at de benytter bemanningsbyrå i prosjektet.

Stenseth & RS Entreprenør, jernarbeid:

Har ikke tariffavtale med nasjonalt forbund, men har egen «husavtale» for sine ansatte. De ansatte er ikke fagorganisert.

Bedriften bruker bemanningsbyrå, og oppgir at en person fra Workshop og fire fra Stolt bemanning jobber for dem på Grenselunden, sammen med 12 av bedriftens egne ansatte.

Seltor AS, totalentreprenør:

Selskapet bruker bemanningsbyråene Workshop og CBA Fagformidling, som bidrar med hver sin mann i tillegg til åtte av Seltors egne ansatte. Selskapet har tariffavtale for sine ansatte gjennom Fellesforbundet, hvor 26 ansatte er organisert.

Håkanes Maskin AS, gravearbeider:
Har ikke tariffavtale med NAF eller andre LO-forbund, men har "husavtale", og sier de forholder seg til de lovpålagte minstesatsene for maskinentreprenørene. Ansatte er ikke fagorganisert.

Hauge Elektro AS, elinstallasjoner:

Selskapet er organisert i Elektromontørenes forening, men har ingen tariffavtale med dem. Opplyser via Seltor AS at de har en bedriftsinternt avtale i stedet.

Nils Løff AS, stålkonstruksjoner: Selskapet har ikke ansatte som er organisert, er ikke tilsluttet sentral tariffavtale. De har heller ingen husavtale, opplyser selskapet via totalentreprenør Seltor.

Har fire ansatte i arbeid på byggeplassen, hvorav tre er egne ansatte mens den siste er innleid fra bemanningsbyrået Adecco.

C.M Mathiesen & Co, rørarbeid:

Alle ansatte har tariffavtale, og er organisert i Fellesforbundet. Bruker sjelden bemanningsbyrå, og har ingen innleide arbeidere på Grenselunden-prosjektet.

Bjerke Ventilasjon AS, ventilasjonsanlegg:

De ansatte er ikke fagorganisert og har ikke tariffavtale med noe sentralt forbund, opplyser prosjektansvarlig Odd Bjerke.

Bedriften har heller ikke noen bedriftsintern tariffavtale, men opplyser at de følger minstekravene i loven.

Armeringsservice AS, armering:

Har ikke tariffavtale med sentralt forbund, men har såkalt husavtale. De sier de forholder seg til lovfestede minstekrav.

Kilder: Entreprenørene selv og totalentreprenør Seltor AS.

De to henger sammen. Det er nemlig strengere begrensninger på bruk av bemanningsbyrå hvis innleiebedriften mangler tariffavtale.

Likevel øker bruken av bemanningsbyrå, mens organisasonsgraden i bygge- og anleggsbransjen går ned.

Noe av forklaringen er at flere bedrifter, omgår reglene ved å vise til at de har egne tariffavtaler kalt husavtaler.

Det har også flere av bedriftene på Støres prosjekt, uten at Dagbladet kjenner innholdet i disse.

Ap, SV og Sp har vært kritisk til slike bedriftsinterne avtaler - og har i Stortinget støttet et forslag som går ut på å fjerne «smutthullet» i arbeidsmiljøloven som tillater utstrakt bruk av bemanningsbyrå for disse selskapene.

- Mangel på tariffavtaler innen bygg og anlegg er kritikkverdig, og en del av det bildet handler nettopp om at bemanningsbransjen brer om seg og erstatter faste stillinger, sier Bergstø i SV.

LO vil ikke kommentere

LO og fagbevegelsen har også ytret sterk bekymring for både utbredelsen av husavtaler, den økte bruken av bemanningsbyråer, og nulltimerskontrakter.

I årets valgkamp har førstnevnte bebudet rekordstøtte på 17 millioner til Arbeiderpartiet, nettopp for å bidra til et tryggere arbeidsliv hvor den slags ordninger begrenses eller forbys helt.

Nyvalgt LO-leder Hans-Christian Gabrielsen har ikke ønsket å kommentere situasjonen på Gahr Støre sitt prosjekt, fordi LO «ikke kjenner innholdet i den».

Det var i forrige uke at Dagbladet først omtalte byggeprosjektet på Ensjø i Oslo, som har utgangspunkt i en tomt som Støre og søsknene arvet gjennom Jøtul-konsernet.

I tillegg til dette prosjektet, har Støre også investert penger i et byggeprosjekt på nabotomta Fyrstikkalleen 17, hvor familieselskapet Femstø AS har 3,3 prosent eierandel.

Ap-lederen eier prosjektene sammen med blant annet Høyre-sponsor Stein Erik Hagen og kosmetikkdronningen Tove Kvammen Midelfart.

Selger seg ut

Ap-lederen har måttet tåle kritikk for eierskapet i prosjektene - som han først forsvarte.

Nå gjør han vendereis.

- Som følge av de forholdene Dagbladet har påpekt, og at det er vanskelig for meg å følge opp prosjektene tett og direkte, har jeg satt i gang en prosess for å selge Femstøs eierandeler i byggeprosjektene, skriver Støre i en epost til Dagbladet.

Med en eierandel på bare tre prosent klarer han ikke å ha personlig kontroll med prosjektet, forklarer statsministerkandidaten, som sier han ble overrasket over situasjonen på byggeplassen.

LES OGSÅ: Selger seg ut etter Dagbladet-avsløring.

Han understreker at han har fått forsikringer fra prosjektledelsen om at arbeidet på byggeplassen har foregått innenfor regelverket.

Samtidig mener han at forholdene Dagbladet omtaler, demonstrerer at byggebransjen har strukturelle utfordringer som må møtes med politikk

- Derfor har Arbeiderpartiet tatt til orde for å stramme inn regelverket og rydde opp i en bransje som har utviklet seg i negativ retning. Dette har høy prioritet for oss. Jeg er engasjert i å sikre seriøsitet og ordnede forhold i bygg- og anleggsbransjen og vil videreføre den politiske jobben med å bidra til orden og seriøsitet i norsk arbeidsliv slik jeg varslet både på Aps landsmøte i april og på LO-kongressen i mai, skriver Støre.

Fra Ap-leder Jonas Gahr Støres tale til landsmøtet

På norske byggeplasser møter jeg unge menn som bygger landet vårt.

I flere av disse møtene har vi ikke fått lov til å ta bilder.

Jeg har møtt arbeidsfolk som ikke tør stå frem – av frykt for å miste jobben.

Noen tok med seg arbeidskontraktene sine for å vise meg.

Og der sto det: «For tiden mellom oppdrag betales det ikke lønn».

«Det nye arbeidslivet», kaller noen dette.

Men dette er jo ikke nytt! Vi har hatt det sånn før.

Da kalte vi det et løsarbeidersamfunn.

Arbeiderne sto med lua i hånda.

Nå står de med mobilen i hånda og venter på oppdrag.

Det er en skam. Det gjør meg dypt urolig.

Og vi sier: Dette skal vi rydde opp i!

Dette er ikke et problem som skal løses av den enkelte i rettssalen, slik noen polske arbeidere ble tvunget til i vinter.

For dette er et samfunnsproblem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer