Dagbladet avslører:

Bygger for Ap-lederen uten tariffavtaler og med «løsarbeiderkontrakter»

I politikken kjemper Jonas Gahr Støre mot tariffløse bedrifter, uorganiserte arbeidere, og «løsarbeiderkontrakter». I det private boligprosjektet han investerer i, kryr det av dem. 

FAGFORENINGSMANGEL: De færreste av bedriftene Dagbladet har kartlagt på byggeplassen hvor Ap-leder Jonas Gahr Støre er blant medeierne, har ansatte som er organisert i fagforeninger. De fleste er ikke tilsluttet sentrale tariffavtaler. Og tre av åtte entreprenører bruker bemanningsbyrå til prosjektet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet. 
FAGFORENINGSMANGEL: De færreste av bedriftene Dagbladet har kartlagt på byggeplassen hvor Ap-leder Jonas Gahr Støre er blant medeierne, har ansatte som er organisert i fagforeninger. De fleste er ikke tilsluttet sentrale tariffavtaler. Og tre av åtte entreprenører bruker bemanningsbyrå til prosjektet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Noe av det første Arbeiderpartiet vil gjøre i regjering er å forby de useriøse kontraktene ved lov, sa Støre da han talte på Youngstorget i Oslo 1.mai.

I landsmøtetalen to uker tidligere kalte han kontraktene i bemanningsbransjen «en skam», som gjør ham «dypt urolig».

Nå viser det seg at flere av arbeiderne i et av byggeprosjektene Støre deleier i Oslo, har nettopp denne typen arbeidsavtaler, som Støre har omtalt som «nulltimerskontrakter» eller «løsarbeiderkontrakter.»

Ansettelsesformen innebærer at enkeltarbeidere i bemanningsbyråer ikke kan regne med lønn når de ikke er utleid til oppdrag, selv om de har faste ansettelser.

Fagbevegelsen mener slike ordninger gjør det vanskelig å fagorganisere de ansatte, som gjerne er utlendinger, og at ansatte som tar tillitsverv eller klager risikerer å ikke få nye oppdrag.

En kartlegging Dagbladet har gjort den siste uka, viser at:

  • Tre av åtte firmaer på byggeplassen bruker bemanningsbyrå. Åtte arbeidere er innleid gjennom bemanningsbyråene Workshop, Stolt, CBA Fagformidling, og Adecco. Av disse har minst seks såkalte nulltimerskontrakter, opplyser bemanningsbyråene.
  • Minst seks av åtte undersøkte bedrifter som jobber på anleggsstedet, ikke er tilsluttet noen sentral tariffavtale. I noen av tilfellene mangler bedriftene også bedriftsinterne tariffavtaler - såkalte husavtaler - som alternativ.
  • I fire av åtte bedrifter står de ansatte helt uten en fagforening i ryggen.

Alt dette er forhold som fagbevegelsen er sterkt opptatt av å bekjempe, og som de rødgrønne partiene, LO og fagbevegelsen anklager Erna Solbergs regjering for å forsterke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer