Bygger gigantby med over seks millioner innbyggere midt i ørkenen. Men den kan bli nok en katastrofe

Den flunkende nye byen skal ha alt.

NY HOVEDSTAD: Egypt vil lette på befolkningstrykket i Kairo ved å bygge en ny hovedstad. Illustrasjonsfoto: UDC5
NY HOVEDSTAD: Egypt vil lette på befolkningstrykket i Kairo ved å bygge en ny hovedstad. Illustrasjonsfoto: UDC5 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Egypts hovedstad Kairo er Midtøstens største by, og om man regner med de omkringliggende forstedene har befolkningen nå rundet 20 millioner.

Den enorme befolkningen byr på problemer for den over 1000 år gamle byen. Mange mennesker lever på stadig mindre plass og i forslummede områder, og i 2015 presenterte myndighetene planene for en flunkende ny hovedstad. En by som skulle bygges fra grunnen i ørkenen øst for Kairo, og få bukt med de vanskelige forholdene.

Byen, som har fått navnet Weidan, er planlagt å romme 6 500 000 mennesker, og vil med det ha en større befolkning enn Norge.

Men tross den naturlige mangelen på vann i det knusktørre området, finnes det et enormt skjær i den metaforiske sjøen.

Regninga

Danske Jyllands-Posten har vært på besøk på den enorme byggeplassen hvor to millioner mennesker allerede har bosatt seg, og skriver at prosjektet nå sliter med finansieringen.

I utgangspunktet var De forente arabiske emirater tungt inne med store investeringer, men de har senere trukket seg helt ut.

Deretter fulgte to kinesiske selskaper, men ett av disse har også fått kalde føtter og trukket seg.

Dermed sitter egypterne selv igjen med brorparten av regninga. En regning den egyptiske regjeringa ikke ønsker å si hvordan de akter å betale.

Kjempeprosjekt

Og at kostnaden blir astronomisk er det ingen tvil om. Weidan skal ha alt.

I planene finnes blant annet 2000 skoler, 700 sykehus, 4,2 millioner kvadratmeter kjøpesenter, en fornøyelsespark fire ganger større enn Disney World, et operahus, verdens største konferansesenter, 1250 moskéer og kirker, 1,1 millioner leiligheter og villaer, parlamentet, ministeriene, ambassadene og et gigantisk presidentpalass.

Nøyaktig hva regninga vil komme på, er heller ikke kjent.

Dermed er ikke de kritiske røstene langt unna. Mange peker på at Weidan ligger an til å bli det siste i en lang rekke feilslåtte ørkenprosjekter, og en økonomisk katastrofe.

Jyllands-Posten siterer blant annet forfatter David Sims som i 2015 utga boka «Egypts ørkendrømmer». Han har tidligere sagt at «Egypt har like mye behov for en ny hovedstad som for et hull i hodet», og sier nå til avisa at Egypt ser ut til å gå i den klassiske fella: Den som ignorerer historien, er dømt til å gjenta den.

- Egypt har et helt spesielt problem med ørkenen - nemlig at regjeringa betrakter den som et sted hvor den kan demonstrere sin makt. Begrunnelsen for regjeringas siste ørkendrøm, er at byen skal lette trykket på overbefolkede Kairo, men det skulle alle andre ørkenbyer også gjøre. Bare se på historien, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer