Klima:

Bygger gigantiske vindmøller

Skal produsere strøm til 3 millioner boliger i året.

TIL HAVS: Rundt 80 kilometer fra land skal danskene bygge en kunstig øy for vindmøller. Bildet er fra Middelgrunden Vindmøllepark utenfor København. Foto: AFP/NTB.
TIL HAVS: Rundt 80 kilometer fra land skal danskene bygge en kunstig øy for vindmøller. Bildet er fra Middelgrunden Vindmøllepark utenfor København. Foto: AFP/NTB. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Danmark skal fram mot 2030 bygge to såkalte energiøyer for havvind. Eksport av ren strøm til Europa, samt produksjon av grønn hydrogen, skal gjøre Danmark til en stormakt i kraftmarkedet.

Øyen vil i første omgang ha en kapasitet på 3 GW, og vil på sikt utvides til å produsere 10 GW.

10 millioner

Konstruksjonen av energiøya vil være danmarkshistoriens største byggeprosjekt, og har som formål å dekke elektrisitetsforbruket til opp mot 10 millioner europeiske husholdninger.

Folketinget i Danmark har nå godkjent planen om å bygge en gigantisk øy i Nordsjøen, som kan produsere vindkraft til minst 3 millioner husholdninger.

– Med denne beslutningen setter vi rammen for et avgjørende fyrtårn i den grønne omstillingen. Ikke bare for Danmark, men også for Europa og resten av verden. I dag har vi tatt et stort skritt fra visjon til virkelighet, sier den danske klimaministeren Dan Jørgensen.

I første omgang er det snakk om å bygge 120 vindmøller som skal plasseres på den nye øya. Om lag 80 kilometer fra land skal det bygges opp en øy som blir stor nok til å huse prosjektet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer