Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bygger gigantpalass mens folket sulter

Zimbabwes egenrådige president Robert Mugabe er i ferd med å bygge et gedigent palass i utkanten av Harare, tre ganger så stort som State House, landets offisielle presidentbolig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den britiske avisen The Guardian vil den endelige prislappen på Mugabes nye palass trolig overstige 72 millioner kroner, et betydelig beløp i et land der halvparten av befolkningen nå er avhengige av matvarehjelp fra utlandet.

Mugabes nye palass er blant annet utstyrt med 25 soverom med bad og spa-anlegg og har helikopterdekk og det siste som finnes av kommunikasjonsutstyr.

Entreprenørselskapet Energoprojekt, som har hovedkontor i Beograd, står for byggingen av palasset i det eksklusive Borrowdale Brooke-området nord for Harare. Arbeidet vil trolig være ferdig før Mugabes 80-årsdag i februar.

Flere palass

Fra før har Mugabe flere andre palass, både i hovedstaden Harare, i landsbyen Zvimba der han ble født og i Chivu der hans første kone ble født. Han skal også ha eiendommer i Europa.

- Dette palasset tyder ikke på at Mugabe har tenkt å gå av. Det tyder på at Mugabe tenker å fortsette som før, og at han kommer til å leve som en konge mens resten av landet synker ned i fattigdom, sier John Makumbe som foreleser ved Universitetet i Harare til The Guardian.

Makumbe stiller spørsmål ved hvor Mugabe får pengene til sine palasser fra, og viser til at presidentens offisielle årslønn er på under 300.000 kroner.

- En fornærmelse

- Det nye palasset er en fornærmelse mot Zimbabwes lidende folk. Det viser at Mugabe trenger nok en dytt for å forstå at tiden er inne til å forhandle om en slutt på sitt styre, sier Makumbe.

Mugabe har styrt Zimbabwe med hard hånd siden 1980, og anklages av internasjonale menneskerettsorganisasjoner og omverdenen for massive brudd på menneskerettighetene.

Norge har gitt nærmere 2,3 milliarder kroner i bistand til Zimbabwe siden Mugabe kom til makten, men fjernet i 2001 landet fra listen over prioriterte samarbeidsland i Afrika.

Den norske bistanden til Zimbabwe kanaliseres nå via hjelpeorganisasjoner, og går ikke lenger til regimet i landet.

(NTB)

SULTER: Barna i Zimbabwe lider, men det hindrer ikke Robert Mugabe å bruke millioner av kroner på et nytt gigantpalass.