Bygger grensegjerde mot Romania også

Ungarn stenger Serbia-grense - sender flyktninger tilbake.

 UNNTAKSTILSTAND:  Migranter og flyktninger på serbisk, venstre side og ungarske militære på ungarsk side etter at den viktige grenseovergangen ved byen Horgos ble stengt tirsdag. Foto: ELVIS BARUKCIC, AFP/NTB Scanpix.
UNNTAKSTILSTAND: Migranter og flyktninger på serbisk, venstre side og ungarske militære på ungarsk side etter at den viktige grenseovergangen ved byen Horgos ble stengt tirsdag. Foto: ELVIS BARUKCIC, AFP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungarn truer med å sende flyktningene som kommer via Serbia i retur til nabolandet, både de som har søkt asyl i Serbia og de som ikke har gjort det.

Den ungarske regjeringen erklærte  i dag unntakstilstand ved to grenseoverganger mot Serbia. Grenseområdet vil bli flyttet, og det vil bli opprettet egne transittsoner for å motta flyktninger.

En ny lov som spesifikt forbyr kryssing av gjerdet, trådte i kraft ved midnatt natt til tirsdag. Siden da er ni syrere og sju afghanere blitt pågrepet, mistenkt for å ha løftet opp piggtråden for å komme seg gjennom gjerdet, opplyser politiet.

Viktigste overgang stengt
Den viktigste grenseovergangen mellom Ungarn og Serbia er tirsdag morgen helt stengt for migranter, melder nyhetsbyrået AFP. Grenseovergangen ligger i nærheten av Röszke, hvor to omstridte flyktningleirer er opprettet av ungarske myndigheter

Statsminister Viktor Orbán understreket i et TV-intervju mandag kveld at Ungarn anser Serbia for å være et trygt land.

- Ettersom den ungarske regjeringen anser Serbia for å være et trygt land, kommer vi til å spørre flyktninger som kommer derfra om de har søkt om asyl i Serbia, sa han.

- Dersom de har gjort det, vil de få avslag i Ungarn, sa Orban.

Avslag uansett
Tirsdag slo en talsmann for Orbáns regjering fast at flyktninger som kommer via Serbia og Makedonia, og som ikke har søkt asyl i disse landene, også vil bli returnert.

De vil automatisk få avslag og vil bli returnert, sa talsmannen.

De øvrige flyktningene vil få sine søknader om asyl behandlet innen 24 timer, legger han til.

Dersom ungarske myndigheter ikke holder denne fristen, vil de bli gitt tak over hodet. Den absolutte fristen for behandling av asylsøknader i Ungarn blir heretter åtte dager, opplyser talsmannen.

Aksepterer ikke retur
Serbia sier på sin side at de ikke kommer til å akseptere at Ungarn returnerer flyktninger.

- De er ikke vårt ansvar. De befinner seg på ungarsk territorium, og jeg forventer at den ungarske stat oppfyller sine forpliktelser overfor dem, sier Serbias migrasjonsminister Aleksandar Vulin til nyhetsbyrået Tanjug.

Serbia får støtte fra FNs høykommissær for flyktninger, som også advarer Ungarn mot å sende flyktningene tilbake over grensa.

Rekordmange
Mandag krysset 9 380 flyktninger og migranter grensa fra Serbia til Ungarn, som nå har innført unntakstilstand ved flere grenseoverganger og oppretter egne transittsoner for dem som kommer.

- De skal fungere som midlertidige områder for personer som vil søke om asyl eller beskyttelse, sier Gyorgy Bakondi, leder for Ungarns nasjonale kriseenhet.

Ifølge ungarske myndigheter har nærmere 200 000 flyktninger og migranter tatt seg inn i Ungarn i år, etter først å ha tatt seg inn i Europa via Hellas og Balkan.

Grensegjerde også mot Romania
Ungarn har svart på flyktningstrømmen med å bygge et 175 kilometer langt og fire meter høyt grensegjerde mot Serbia, og varslet nå at et tilsvarende gjerde skal bygges mot Romania.

- Regjeringen har besluttet å starte forberedelsene til bygging av et gjerde på grensa mellom Ungarn og Romania, sa utenriksminister Peter Szijjarto tirsdag.

(NTB- AFP - Reuters).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram