Bygger krise-fengsel

Voldelige demonstranter og et rasert Oslo sentrum er det Politiet frykter neste helg. Derfor bygges et krisefengsel, som skal brukes hvis ABCDE-konferansen ender i en voldsorgie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med minnene fra Göteborg og Genova i fjor, Praha og Vancouver tidligere, frykter politiet i Oslo at voldelige demonstranter kan gå berserk i Oslo under verdensbankens ABCDE-konferanse, som starter i Oslo neste helg.

Politimester Anstein Gjengedal bekreftet i går overfor Dagbladet at politiet i Oslo har etablert et nødfengsel - hvor flere hunder personer kan holdes i forvaring.

- Jeg håper selvfølgelig at det ikke skal bli nødvendig å arresterte noen. Men vi må planlegge og holde mulighetene åpne for at noe kan skje, sier Anstein Gjengedal.

Samtidig bekrefter politimesteren at arresten ved Politihuset er under ombygging, og at det er en prekær mangel på arrestplasser.

Oppbevaring

- Hvis det skulle vise seg nødvendig, har vi nå muligheter for å oppbevare personer som blir pågrepet, sier Gjengedal.

Politiet i Oslo har tatt høyde for at bråkmakere fra hele Europa kommer til Oslo for å demonstrere og lage opptøyer. Derfor jobbes det nå på spreng med å få det midlertidig fengslet klart.

- Vi må planlegge og eventuelt ha et sted for oppbevaring, men jeg håper vi ikke får bruk for disse arrestplassene, sier politimester Gjengedal.

Flere hundre

Krisefengselet er lokalisert i bydelen Årvoll, i Sivilforsvarets anlegg i Selvbyggerveien - midt i et rolig og etablert boligområde.

Dagbladet inspiserte i går Oslos nye fengsel. Sveisere og polititjenestemenn, under kommando av politiinspektør Stig Duaas, var i full sving med å gjøre arrestplassene klar til ABCDE-konferansen. De frykter demonstrantene som politiet frykter skal rasere Oslo sentrum.

Bak lås og slå, i store celler med plass til mellom 20 og 30 personer, skal bråkmakere, urostiftere og voldelige demonstranter oppbevares så lenge det er nødvendig.

Voldelige demonstranter

Ifølge politimester Anstein Gjengedal har politiet i Oslo ikke mottatt informasjon som virkelig bekrefter at voldelige yrkesdemonstranter kommer til Norge for å vise sin avsky mot ABCDE-konferansen.

- Vi vet ikke med sikkerhet hvem som eventuelt kommer for å demonstrere, sier Gjengedal.

Dagbladet er kjent med at flere grupperinger som var med å sette Göteborg sentrum i brann i fjor sommer, allerede skal ha varslet at de kommer til Oslo.

GØTEBORG I JUNI I FJOR:</B> Mobben ødelegger for fredelige demonstranter. Oslo 2002 vil ha en fredelig demonstrasjon og markere seg mot Verdensbanken. Under EU-toppmøtet i Gøteborg ødela noen få for de fredelige demonstrantene. Politiet frykter at disse skal komme til Oslo.
GENOVA I JULI I FJOR:</B> Genova ble nærmest lagt øde under demonstrasjonen mot G8-landene, og budskapet forsvant i opptøyene. Politiet i Genova utøvde vold mot demonstrantene. En person ble drept.
CELLER: Politiinspektør Stig Duaas har ansvaret for det nye fengselet som nå bygges i Sivilforsvarets anlegg på Årvoll i Oslo. Politiet vil få plass til flere hundre personer i de midlertidig cellene som lages.