Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bygger luksushytter til nordmenn for 8 kroner timen

Må bo i campingvogn uten tilgang på vann og sanitæranlegg. Dette er realiteten, ifølge Arbeidstilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I slutten av juni var Arbeidstilsynet på overraskelsesbesøk hos 15 hytteprosjekter øst og vest i Telemark, skriver  Klassekampen i dag.

Arbeidstilsynet avdekket at de østeuropeiske arbeiderne ble grovt underbetalt og arbeidet under manglende sikkerhet på byggeplassene.

•To malere hadde cirka åtte kroner i timeslønn.

• To litauiske snekkere ble innlosjert i en campingvogn i to måneder uten vann og kun tilgang på utedo.

•Tre av byggeplassene ble stengt fordi det manglet sikring i høyden.

•Bygningsarbeiderne jobbet i olabukser og joggesko eller sandaler, og hadde ingen form for verneutstyr.

Stadig verre

Seniorinspektør i Arbeidstilsynet Gunn Gjevestad var med inspeksjonene, og forteller at arbeidsforholdene for østeuropeiske arbeidere forverres.

LUKSUSHYTTER: Gunn Gjevestad i Arbeidstilsynet vil knapt kalle byggeprosjektene i Telemark for «hytter». De østeuropeiske arbeiderne bygget fritidseiendommer i millionklassen til åtte kroner timen. Foto: Illustrasjonsfoto fra Scanpix
LUKSUSHYTTER: Gunn Gjevestad i Arbeidstilsynet vil knapt kalle byggeprosjektene i Telemark for «hytter». De østeuropeiske arbeiderne bygget fritidseiendommer i millionklassen til åtte kroner timen. Foto: Illustrasjonsfoto fra Scanpix Vis mer

- Det vi fant er desverre virkeligheten og utviklingen. Jeg er ikke overrasket, jeg har tross alt holdt på med dette i en fire års tid, sier Gjevestad til Dagbladet.no.

Hun synes nesten det er problematisk å bruke ordet «hytte» om byggeprosjektene hun besøkte. I realiteten dreier det seg om fritidsboliger i millionklassen.

Synes campingvogn er udramatisk

De østeuropeiske arbeiderne jobbet for utenlandske firmaer som norske entreprenører eller privatpersoner har leid inn. Arbeidstilsynet har så langt ikke klart å finne ut hvem alle disse er.

- Det eneste arbeiderne sier de har, er et telefonnummer å henvende seg til: «To the boss» pleier de å si.

De litauiske snekkerne som måtte bo i campingvogn ble leid inn av Telemark Snekkerverksted. Styreleder der, Erik Raknes, synes det er udramatisk at litauerne bodde under slike forhold.

- Campingvogn var en midlertidig løsning. Etter hvert som hytter blir ferdig bygget, er det vanlig at ansatte innkvarteres der. Det er veldig upraktisk å reise opp og ned fra fjellet hver dag, sier styrelederen i Telemark Snekkerverksted til Varden.

Gjevestad i Arbeidstilsynet mener Raknes snur opp ned på virkeligheten - og geografien.

image: Bygger luksushytter til nordmenn for 8 kroner timen

- Vi kjørte forbi et hotell som ligger bare ti minutter unna. Arbeiderne kunne vært innkvartert der. Dessuten tar det mindre enn en halvtimes tid å kjøre opp til fjellet. Det burde heller ikke være noe problem, sier hun.

Kan dumpe prisene

Telemark er ikke omfattet av det såkalte «allmenngjøringsvedtaket», som sikrer utenlandske arbeidere tarifflønn. Dermed er det fullt lovlig å dumpe lønna.

- Dette er noe partene har bestemt. I Oslo-regionen inkludert Vestfold og Østfold og i Hordaland går de etter tarifflønn. Selv om det betyr minstelønn for arbeiderne får de i hvert fall langt mer enn åtte kroner timen, sier Gjevestad til Dagbladet.no.