BYGGES: Den nye kraftlinjen gjennom Hardanger er allerede påbegynt. Foto: Marit Hommedal / Scanpix  .
BYGGES: Den nye kraftlinjen gjennom Hardanger er allerede påbegynt. Foto: Marit Hommedal / Scanpix .Vis mer

Bygger master i Hardanger uten tillatelse

Grunneiere raser mot Statnett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunneiere i Kvam i Hardanger raser mot Statnett, som har startet mastebygging før tillatelsen var i orden. Statnett beklager feilen.

Grunneierne Bengt Drageset og Lise Norunn Bolstad mener Statnett opptrer arrogant og viser ringeakt for grunneierne og den private eiendomsretten, skriver Bergens Tidende.

De har nektet bygging på deres del av den omstridte linjen fra Simadal til Samnanger, og saken har blitt en ekspropriasjonssak. Men fordi slike saker kan ta flere år og gå helt til Høyesterett, kan det søkes om forhåndstiltredelse. Grunneierne godtok først dette, men har siden påpekt at vilkåret for forhåndstiltredelse falt bort da Statnetts skjønnsbegjæring ble avvist av Hardanger tingrett. Allikevel er det nå reist master på eiendommene deres.

- Vi er jo maktesløse. De har et voldsomt juridisk apparat, en nærmest ubegrenset pengesekk og vet å bruke alle maktmidler, sier Drageset.

Statnetts prosjektleder Steinar Bygdås innrømmer i en e-post til avisa at de har begynt byggingen for tidlig. Han betegner saken som en «svikt i vår interne oppfølging».

«Vi laget fundamentene til mastene i perioden da vi hadde en avtale med grunneierne, og vi hadde det formelle i orden. Det resterende arbeidet med å reise mastene ble gjennomført i en periode da tillatelsen var trukket tilbake, og dette beklager vi», skriver han.

(NTB)