Satser stort:  Bjart Kvarme i Basefarm ser frem til å åpne Norges største datasenter. Foto: Leif Håvar Kvande/FA
Satser stort: Bjart Kvarme i Basefarm ser frem til å åpne Norges største datasenter. Foto: Leif Håvar Kvande/FAVis mer

Bygger Norges største datasenter

Basefarm starter nå utviklingen av Norges største datasenter. Senteret blir 30 prosent større enn Evrys senter på Fet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Basefarm har vokst ut av sitt første datasenter. I tillegg er senteret på Vollebekk fra 2000 lite effektivt med hensyn på kjøling og strømforbruk. Derfor har driftsleverandøren jaktet nye datasenterlokaler i ett års tid, skriver Finansavisen.

Nå har Basefarm underskrevet en 20-årig leieavtale med Tom Hagen Eiendom og skal bygge om et gammelt industribygg på Rasta i Lørenskog til et hypermoderne datasenter.

- Stadig flere av våre kunder vil flytte servere og annet dataromutstyr til våre datasentre. Mesteparten av satsingen på Rasta er knyttet til dette produktet, sier viseadm. direktør Bjart Kvarme i Basefarm til Finansavisen.

Han sikter til samlokalisering, såkalt kolokalisering (kolo), der bedrifter flytter sitt dataromutstyr ut av eget hus og inn hos profesjonelle driftere. Enten står bedriftene selv for driften, de driftes av en tredjepart eller av Basefarm.

- Mange ser at datasenteret de har i dag er lite energieffektivt og at det er lite hensiktsmessig å sitte på nødvendig kompetanse på strøm og kjøling, fortsetter Kvarme.

Kvarme venter at senteret skal bidra til at Basefarm fortsetter topplinjeveksten på 15—20 prosent i året.

- Ferdig utbygd vil vi ha investert over 300 millioner kroner og venter at det blir tjent inn igjen over driften, sier han til Finansavisen.

Det nye senteret blir 6.000 kvadratmeter stort. Til sammenlikning er Til sammenligning er Digiplex?/Evrys nye datasenter på Fet 4.200 kvadratmeter.

Flere nyheter Apple med milliardsatsing i Danmark
- Uvanlig og uortodoks fremgangsmåte

Senker kravene i Evry