Bygger nye fiskebåter av kjøleskap og trestokker

Ofre for supertyfonen har startet gjenoppbyggingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det offisielle tallet på antallet døde mennesker etter supertyfonen på Filippinene er rundt 4000, mens i overkant av 1000 er savnet. Men stadig finner redningsmannskaper stadig nye ødeleggelser og døde mennesker i ruinene.

En av landsbyene som er hardt rammet er det lille stedet Tanauan utenfor byen Tacloban på øya Leyte. Ødeleggelsene er massive og mange er døde. Hjelpearbeidere fant senest i dag en fem år gammel gutt død i ruinene, melder Reuters.

Samtidig som hjelpen har kommet fram til landsbyen har også menneskene som hadde sin hjem her begynt å vende tilbake. Mange livnærer seg som fiskere i Tanauan, men båtene deres er blitt til pinneved etter supertyfonens herjinger natt til forrige lørdag.

En av innbyggerne visste likevel råd. Reuters melder at en fisker så barna leke i et ødelagt kjøleskap som lå blant ruinene. Da fikk han ideen til at skapet kunne brukes som en kano. Videre bandt han fast trestokker til kjøleskapet for å skape balanse på begge sider. Med improviserte årer hadde han en ny fiskebåt. Reuters melder snart fulgte andre etter og bygde tilsvarende båter.

RIR BØLGEN: To gutter manøvrerer kjøleskapbåten de bygde etter at deres egentlige båter ble knust av tyfonen. Foto: REUTERS / Damir Sagolj / NTB scanpix
LEKER: Barne leker med den nye farkosten. Foto: REUTERS / Damir Sagolj / NTB scanpix
INSPIRERT AV BARNA: Da barna lekte i et ødelagt kjøleskap fikk fiskeren i landsbyen Tanauan ideen om at den kan brukes som båt. Foto: REUTERS / Damir Sagolj / NTB scanpix
ÅRE: En improvisert åre er lagd til den nye båten. Foto: REUTERS / Damir Sagolj / NTB scanpix
NYTT OFFER: Redningsmannskaper fant i natt norsk tid et nytt offer i ruinene på Filippinene. Foto: REUTERS / Damir Sagolj / NTB scanpix

Å få nødhjelpen ut der den trengs er utfordrende. I går gikk FN-organisasjonen Verdens matvareprogram (WFP) ut og anslo at de ikke hadde nådd frem med hjelp til 600 000 mennesker, mens anslagsvis 1,9 millioner mennesker hadde fått hjelp via dem.

- Vi prøver å nå dem som ikke har noen andre muligheter til å få tak i mat, og det antallet fortsetter å minke, sa WFP-direktør Ertharin Cousin.

- Men mange av veiene er fortsatt uframkommelige, og det er også vanskelig å nå ut til mange av øyene, sa hun.

Det anslås at rundt fire millioner mennesker er uten hjem etter katastrofen.