Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bygger nye fiskebåter av kjøleskap og trestokker

Ofre for supertyfonen har startet gjenoppbyggingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det offisielle tallet på antallet døde mennesker etter supertyfonen på Filippinene er rundt 4000, mens i overkant av 1000 er savnet. Men stadig finner redningsmannskaper stadig nye ødeleggelser og døde mennesker i ruinene.

En av landsbyene som er hardt rammet er det lille stedet Tanauan utenfor byen Tacloban på øya Leyte. Ødeleggelsene er massive og mange er døde. Hjelpearbeidere fant senest i dag en fem år gammel gutt død i ruinene, melder Reuters.

Samtidig som hjelpen har kommet fram til landsbyen har også menneskene som hadde sin hjem her begynt å vende tilbake. Mange livnærer seg som fiskere i Tanauan, men båtene deres er blitt til pinneved etter supertyfonens herjinger natt til forrige lørdag.

En av innbyggerne visste likevel råd. Reuters melder at en fisker så barna leke i et ødelagt kjøleskap som lå blant ruinene. Da fikk han ideen til at skapet kunne brukes som en kano. Videre bandt han fast trestokker til kjøleskapet for å skape balanse på begge sider. Med improviserte årer hadde han en ny fiskebåt. Reuters melder snart fulgte andre etter og bygde tilsvarende båter.

RIR BØLGEN: To gutter manøvrerer kjøleskapbåten de bygde etter at deres egentlige båter ble knust av tyfonen. Foto: REUTERS / Damir Sagolj / NTB scanpix
LEKER: Barne leker med den nye farkosten. Foto: REUTERS / Damir Sagolj / NTB scanpix
INSPIRERT AV BARNA: Da barna lekte i et ødelagt kjøleskap fikk fiskeren i landsbyen Tanauan ideen om at den kan brukes som båt. Foto: REUTERS / Damir Sagolj / NTB scanpix
ÅRE: En improvisert åre er lagd til den nye båten. Foto: REUTERS / Damir Sagolj / NTB scanpix
NYTT OFFER: Redningsmannskaper fant i natt norsk tid et nytt offer i ruinene på Filippinene. Foto: REUTERS / Damir Sagolj / NTB scanpix

Å få nødhjelpen ut der den trengs er utfordrende. I går gikk FN-organisasjonen Verdens matvareprogram (WFP) ut og anslo at de ikke hadde nådd frem med hjelp til 600 000 mennesker, mens anslagsvis 1,9 millioner mennesker hadde fått hjelp via dem.

- Vi prøver å nå dem som ikke har noen andre muligheter til å få tak i mat, og det antallet fortsetter å minke, sa WFP-direktør Ertharin Cousin.

- Men mange av veiene er fortsatt uframkommelige, og det er også vanskelig å nå ut til mange av øyene, sa hun.

Det anslås at rundt fire millioner mennesker er uten hjem etter katastrofen.