Bygger nytt for gamle og rike

35000 kroner pr. kvadratmeter. Det er prisen du må betale for en vanlig leilighet med en liten balkong på det gamle Rikshospitalet i Oslo. Mens det er de unge som trenger bolig i Oslo, bygges det for de gamle og rike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For den som er velbeslått med penger, eller har en verdifull bruktbolig å selge, er det bare å velge og vrake: Etter flere år med «tørke» står de nye, store leilighetsprosjektene i kø i hovedstaden.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at igangsatte boligbygg har økt med 30 prosent i Oslo og Akershus så langt i år - sammenliknet med i fjor. Det er en mengde prosjekter også under planlegging.

Supersentralt

Gamle Rikshospitalet, eller Pilestredet Park som det nå kalles, lokker med supersentral beliggenhet og stort grøntområde. Den nylig lanserte Vestbanealleen kan skilte med naboskap til Aker Brygge og utsikt til Frognerkilen. Ved Akerselva frister Myrens verksted med nærhet til eksotiske Grünerløkka.

Uansett hva du foretrekker:

Du må betale en gjennomgående høy kvadratmeterpris.

Ekskluderer de unge

- Det er et paradoks at mens behovet for nye boliger er størst blant dem mellom 20 og 30, er det de etablerte og velstående det bygges for. De nye leilighetsprosjektene ekskluderer for en stor del de unge, på grunn av den høye prisen. Kvadratmeterprisen på nye boliger i Oslo-området er høy, særlig på grunn av de høye tomtekostnadene, sier markedsanalytiker Bjørn Mangor Birkeland i analysebyrået Raadhuset AS.

Han kan fortelle at flyttestatistikk viser at det er størst netto tilflytting til Oslo av personer i aldersgruppen 20- 30 år. Småbarnsfamilier i 30- 40-årsalderen flytter i stigende grad ut av byen.

Salget av nye leiligheter går da også tregt, og Birkeland mener den manglende etterspørselen har sammenheng med både prisen og med tregheten i bruktmarkedet.

- Det er et spesielt stort utbud på bruktboligmarkedet nå. Da slår ikke selgernes prisforventninger til, og det tar lengre tid å selge. Det er skapt en usikkerhet som gjør at folk er mer tilbakeholdne med å kjøpe noe nytt før de har solgt, mener Birkeland.

Mange, både meklere og markedseksperter tror prisene på boligmarkedet vil gå noe ned resten av året.

<B>PENT OG DYRT:</B> Hilde Jørgensen Harbo med sønnen Simon kikker på en 60 kvadratmeters treromsvisningsleilighet som er innredet i den gamle Kvinneklikken på Rikshospitalet. Hun er interessert, men synes prisen - 2 085 000 kroner - er høy.