Bygger om tinghuset før Breivik-rettssaken

Rettssaken mot massedrapsmannen starter 16. april neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Rettssaken mot terrorsiktede Anders Behring Brevik starter 16. april neste år.

Saken skal holdes i Oslo tingrett, og hele 2. etasje i tinghuset vil bli bygd om. Den ombygde rettssalen skal ha 204 tilhørerplasser.

- Varigheten vil bli ti uker, sier sorenskriver Geir Engebretsen.

Det vil bli et pressesenter med 150 arbeidsplasser, og en rekke saler for pårørende og fornærmede.

Eget senter for pårørende I tillegg blir det et pressesenter på Hotell Bristol med 372 arbeidsplasser for presse.

Tingretten er også i dialog med Grand Hotel for å etablere et senter for etterlatte og pårørende der.

Som varslet tidligere vil retten også legge opp til videooverføring av saken til rettssaler rundt om i landet, slik at ofre og pårørende kan følge saken i nærheten av der de bor.

- Tiltalen dekker alt Statsadvokat Svein Holden sier de ikke vil lempe på beviskravene for å få saken gjennomført i løpet av ti uker.

- Tiltalen vil dekke alt som skjedde i regjeringskvartalet og på Utøya den dagen, sier Holden.

Breivik ble i dag ilagt 12 nye uker i fengsel - hvorav åtte av dem er med brev- og besøkskontroll, og fire av ukene er med medieforbud.

Omlag 550 møtte i dag i tinghuset. Informasjonssjef ved Oslo tingrett, Irene Ramm, sier at ingen fornærmede, pårørende og etterlatte ble avvist, og at omlag 65 hadde møtt fram for å følge fengslingsmøtet.

Det var 175 frammøtte pressefolk og 310 ordinære tilhørere.

Ble avbrutt Anders Behring Breivik ble i dag avbrutt av tingrettsdommer Torkjell Nesheim flere ganger under dagens fengslingsmøte.

Etter at han leste opp kjennelsen, ble dommerne spurt hvorfor han valgte å avbryte terroristen.

- Jeg ville ha fram det som gjaldt for dette rettsmøtet. Dette var ingen hovedforhandling der han skulle snakke om det han hadde på hjertet. Retten skulle vurdere om han fortsatt skulle sitte varetektsfengslet og hvilke restriksjoner han skulle sitte på. Dette er ikke en arena hvor han kan få en talerstol for sine gjerninger, svarte Nesheim.

Vil få besøk i fengsel - Vi har mottatt henvendelser på personer som vil besøke ham, men vi ønsker ikke å gå ut med hvem. Det er ikke familien. Han har ikke ytret noen ønsker selv. Vi kommer i så fall til å prioritere venner og familie. Media vil ikke bli veldig høyt prioritert, også fordi han sitter under medieforbud, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Brevene han har mottatt tidligere i fengselet vil det bli tatt stilling til også framover. De er i dag en del av politiets etterforskning.

- Det er snakk om all mulig post han mottar, regninger og lignende. I en så alvorlig sak som dette er det åpenbart at det også kommer trusselbrev, sier Kraby, som ikke ønsker å kommentere om Breivik får post som støtter hans sak.