- Bygger opp alle hus som rives

Utenriksminister Thorbjørn Jagland er opprørt over Israels rasering av palestinske hjem. Nå lover han å hjelpe palestinerne med å gjenreise alle hus som blir revet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel har møtt massiv internasjonal kritikk for raseringen av hjem på palestinske områder. Tirsdag ble 26 nye hus revet i Gaza. På tross av advarsler fra USA og FN har israelske myndigheter sendt ut nye varsler til beboerne i landsbyen Almidya om at ytterligere 24 palestinske hus skal raseres. Huseierne fikk ordre om å evakuere sine hjem, slik at husene kan rives. Utenriksminister Thorbjørn Jagland mener Israel går for langt.

Rammer uskyldige

- De har rett til å beskytte seg mot terrorisme, men ikke slik. Kollektiv avstraffelse som rammer uskyldige, kan vi ikke godta, erklærer han.

Etter forespørsel fra palestinske myndigheter har Norge lovet å hjelpe palestinerne med gjenreisningen. Seks millioner kroner er så langt satt av til bygging av hus til palestinere som har fått ødelagt sine hjem av israelske styrker. Pengene skal gå til midlertidige boliger for de husløse. Men utenriksminister Thorbjørn Jagland gir seg ikke med det.

- Vi skal gjenreise hvert hus som er revet, sier han til Dagbladet. Han tror ikke det vil ødelegge forholdet til Israel.

- Dette er humanitær hjelp, sier han.

Våpenhvilen over

Israels statsminister Ariel Sharon har erklært at Israel vil slå ned på ethvert angrep. Før helga ble byen Hebron en ren slagmark, da israelske soldater skjøt fra tanks. Jagland var med å utarbeide Mitchell-rapporten som er grunnlaget for den videre fredsprosessen. Utgangspunktet for denne er at partene oppretter våpenhvile. En måned etter at våpenhvilen ble erklært, vedgår Jagland at den ikke lengre eksisterer.