Bygger opp styrker i Golfen

DOHA (Dagbladet): Amerikanske styrker er i ferd med å bygge opp et stort apparat i Golf-regionen. Oljestaten Qatar bidrar med en godt bortgjemt flybase med plass til 120 fly og 9000 soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Samtidig som amerikanerne holder en stor øvelse i Kuwait gjøres det forberedelser i Qatar, på den nye og moderne basen for Al Udeid Air Force. Amerikanerne skal selv ha bidratt med én milliard dollar til oppbygging av basen.

Under et pressebesøk denne uka sa en talsmann at amerikanerne vil benytte basen til å forsyne flyene med drivstoff.

God kontroll

- På basen har vi også et legesenter og rekreasjonstilbud til soldatene, forklarer han.

Flyplassen, som ligger en times krevende bilkjøring utenfor hovedstaden Doha, har den lengste flystripa i Golf-området.

Amerikanerne har allerede et trettitall fly på basen. Det skal være plass til 120 fly der. Basen er blitt benyttet til å forsyne amerikanske fly som har operert i luftrommet over Afghanistan.

- Her kan våre fly operere i et trygt miljø med god kontroll over luftrommet, sier Timothy Scott, som leder det amerikanske flyvåpenet.

I alt 3500 amerikanske soldater er allerede i Qatar. Av disse skal om lag 2000 være stasjonert på Al Udeid Airs Force Base, ifølge ABC News. En forflytning av ytterligere 600 soldater fra hovedkvarteret i Florida til flybasen i Qatar skal skje i november.

9000 soldater

Da er det planlagt en stor øvelse i samarbeid med forsvarsstyrker fra Qatar. Innen årets utgang skal det i alt være 9000 soldater fra USA og Qatar til stede på basen.

- Basen her i Qatar ligger strategisk til midt i Golfen. Den eneste militærmakten som kan planlegge og gjennomføre aksjoner i denne delen av verden er USA, sier sjeik Hamad bin Jassim al-Thani, utenriksminister i Qatar.

Amerikanerne begynte oppbygging på basen etter 11. september i fjor.

MODERNE: USA skal ha bidratt med én milliard dollar til oppbygging av basen basen Al Udeid Force i Qatar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer