Bygger østeuropeisk nazinettverk

BERLIN (Dagbladet): Fra sin base i Helsingborg er den norske nynazisten Erik Blücher alias Erik Nilsen (46) i ferd med å bygge et nett av grupper på Balkan og i resten av Øst-Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blücher skal ha opprettet såkalte Blood & Honour-grupper i Serbia, Kroatia, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn og Polen. I flere av disse landene er det de siste månedene avviklet konserter og samlinger med hundrevis av deltakere.

Gruppene i Serbia går under navnet Serbian Hammerskins med hovedkvarter i byen Jagodina. Etter det Dagbladet forstår, eksistererer det i Serbia og Kroatia bånd til ekstremistgrupper som deltok i krigene både i Kroatia, Bosnia og seinest i Kosovo.

Opplysninger som ikke er bekreftet, forteller at to norske nynazister deltok på serbernes side under Kosovo-krigen.

Krigføring hylles

På sin egen hjemmeside på Internett bekrefter Blood & Honour Scandinavia at det eksisterer grupper i Serbia og Tsjekkia, og refererer med bilder fra konserter og andre nazisamlinger i også Slovakia og Ungarn.

- Den serbiske avdelingen av Blood & Honour har vist seg som et eksempel på både hvit europeisk enhet og kompromissløs radikalisme, kombinert med hensynsløs aktivisme, heter det på hjemmesiden. Der blir den serbiske krigføringen i Kosovo hyllet som den hvite rases kamp mot islamsk religiøs imperialisme og en raskt voksende muslimsk befolkning.

Grunnlaget for Blüchers satsing på Øst-Europa er hans enorme inntekter fra produksjon og distribusjon av CD-er med hvit, rasistisk musikk og nazilitteratur.

Gjennom selskapet Ragnarock i Helsingborg har Blücher kontroll med dette markedet både i Øst-Europa, de tre skandinaviske land og Tyskland.

Opprinnelig var Blood & Honour Scandinavia en avdeling av den britiske terroristorganisasjonen Combat 18.

Tyske medarbeidere

- Dette forholdet har endret seg etter at britisk politi aksjonerte mot Combat 18. Organisasjonen har selv kunngjort at sentrumet og produksjonen av rasistisk musikk er flyttet fra Storbritannia til Skandinavia, sier redaktør David Lagerlöf i det svenske antinazistiske magasinet Expo.

Erik Blüchers nærmeste medarbeidere er svensken Hans Göran Himmler Pettersson (32, som etterliknet navnet etter Gestapo-føreren Heinrich Himmler) og tyskeren Marcel Schilf (27).

Samarbeidet mellom Blücher og Schilf er omtalt i en rekke reportasjer i tyske land. - At det ble forholdsvis stille om Blücher etter at han forlot Norge, betyr ikke at han er mindre viktig. Tvert om har han brukt årene der han utad har holdt en lav profil, til å bygge seg opp som den sentrale bakmannen, sier en av Dagbladets kilder.