Bygger reir av søppel: - Rene dødsfeller

Da naturfotografen studerte bildene han hadde tatt av fugleøya på Sunnmøre, ble han satt ut. - Jeg har aldri sett noe så ille før, og ble nesten på gråten.

PLAST I HAVET: Naturfotograf Roger Brendhagen har besøkt og fotografert øya Runde på Sunnmøre og dens fjærkledde beboere i snart ti år - og i år er intet unntak. Men i år ble ikke dette noen hyggelig erfaring for fotografen. Video/foto: Roger Brendhagen. Klipp: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Fugleøya» kalles den lille øya Runde, som ligger ytterst ute i havgapet i Herøy på Sunnmøre. I hekkesesongen, fra februar til august, huser øya mer enn 500 000 fugler - blant dem lundefugl, havsule, storjo og toppskarv.

Naturfotograf Roger Brendhagen har besøkt og fotografert øya og dens fjærkledde beboere i snart ti år - og i år er intet unntak. Den siste uka har han tilbrakt både på land og i båt utafor Runde, og fotografert øyas kjente fuglefjell.

Men i år ble ikke dette noen hyggelig erfaring for fotografen.

- Det verste denne uka var da jeg kom tilbake til hytta på kvelden og studerte bildene. Jeg ble fullstendig satt ut, nesten på gråten. Jeg har aldri sett noe så ille før, sier Brendhagen til Dagbladet.

Dødsfeller

For reirene til fuglene ser ikke lenger ut som de skal, forteller han.

- De skulle ha vært bygget av tang og tare, men er i stedet fulle av søppel, garnrester, taustumper, plast og drit - og til og med andre døde fugler, sier Brendhagen og utdyper:

- Reiret, som skulle vært en trygg havn for disse fuglene, har blitt en dødsfelle. Jeg har sett et reir der det lå tre generasjoner av døde fugler over hverandre. De hadde alle hektet seg fast i garnrester og omkommet. Jeg har også sett flere fugler som har ligget døde eller halvdøde på havoverflata. De har knekt vingen etter at de har satt seg fast og fått panikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer